Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: V-aţi achitat impozitul şi taxele locale?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Magazin

Uniunea Europeană vrea să interzică shaorma

Magazin

În ultimii ani, shaorma a devenit una dintre mâncărurile preferate ale europenilor. Acum autorităţile vor s-o interzică.

 

Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.

Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele și suculența cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.

Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Pentru europeni aceasta este o lipie umplută cu carne de pui, de berbec sau de vită, cartofi prăjiți, salată, ketchup și maioneză, până la refuz. Altfel spus... „shaorma cu de toate”! De mai bine de 15 ani, această mâncare a devenit una dintre preferatele românilor. Dar și o afacere de succes, de zeci de milioane de euro, mai ales pentru turcii și arabii care au adus-o în România. Acum, în România, aproape că nu există oraș fără biserică și fără shaormerie. Sunt peste o mie de fast-food-uri care vând acest produs sub diferitele denumiri: shaorma, shawarma, shawrma, kebab sau kebap. Cert este că românii o cumpără la orice oră din zi și din noapte.

Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure. E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţa din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.

Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate.

 

Care e istoria acestui produs

 

În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma și kebab, potrivit cotidianului german Bild. În ce priveşte România, se vând 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce înseamnă că într-un an românii consumă în medie aproape 11 milioane de porţii.

Puțină lume ştie că, în Turcia, kebabul are o semnificație istorică foarte importantă. În perioada imperiului otoman, ienicerii, în nesfârșitele campanii militare, aveau nevoie de o mâncare bogată în proteine, care să se prepare rapid. Așa a apărut strămoșul shaormei.

„În istorie, shaorma sau kebabul, denumirea de șiș-kebab de altfel vine de la vechii luptători otomani care obișnuiau, în pauzele lor de masă, să înfigă bucăți de carne în sabie și să le pună în foc”, a declarat un patron de shaormerie.

 
 
Vizualizari: 454. |   Noteaza articolul :
  • Currently 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  • 1. de Constantin:
    A-ti descris-o , lasati omul sa aleaga , asta e adevarata libertate , nu o ingraditi de legi , atunci e dictatura .
    2017-12-07, 14:07:17

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: E bine că mai sunt şoferi cu simţul umorului, că altfel înnebunim în trafic.
Parerea mea:
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: 1°C.
La noapte: 0°C.
Maine: 2°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6346 lei
USD:   3,9285 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei:
Bancul Zilei Mozaic