vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăAchitări pe linie pentru vameşii care luau şpagă cu găleata

Achitări pe linie pentru vameşii care luau şpagă cu găleata

Înfrângere neaşteptată în instanţă pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un megadosar care a vizat corupţia din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. După un proces care a durat mai bine de opt ani, magistraţii Curții de Apel Suceava i-au achitat pe majoritatea inculpaţilor. Din cele 35 de persoane trimise în judecată, doar una singură, Cornelia Grumeza, a primit o condamnare de 5 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită.

În acest caz, avocații femeii vor face o contestație în anulare, pe motiv că faptele s-ar fi prescris. Pentru un alt inculpat din dosar, comisarul-şef Nelu Fediuc, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, procesul a încetat deoarece a survenit decesul, dar probabil și în cazul său soluția ar fi fost de achitare. Interesant este și motivul achitării. Asta pentru că magistrații au reținut în final că „faptele nu există”. Pronunțată marți, pe 8 noiembrie a.c., decizia Curții de Apel Suceava este definitivă.

Preot botoşănean achitat de procurori

Printre cei care au fost achitaţi se află şi preotul botoşănean Dumitru Horga, din comuna Cândeşti, acuzat de procurorii DNA că ar fi coordonat întreaga grupare. În momentul trimiterii în judecată, anchetatorii susţineau că a fost vorba de fapt de o grupare infracţională organizată, pusă pe picioare de Dumitru Horga, reţea din care ar mai fi făcut parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi un apropiat al acestora, Paul Constantin Ciorneschi, Cornelia Grumeza, precum și 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră.

Gruparea, arătau procurorii anticorupție, ar fi acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, când ar fi introdus în ţară aproape 300.000 de pachete de ţigări, cu sprijinul nemijlocit al comisarului şef Nelu Fediuc, care devenise cumătru cu dascălul Dumitru Daniel Sofronie, după ce ofițerul i-a botezat unul dintre copii. Aşa se face că grupul ajunsese să fie cunoscut de cei care lucrau în vamă că <<oamenii lui Fediuc>>. Transporturile de ţigări, care ar fi fost 35 la număr, s-ar fi făcut prin PTF Siret, în funcţie de poliţiştii de frontieră şi vameşii care erau de serviciu, preferaţii fiind cei 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, care ar fi primit diverse şpăgi.

Astfel, potrivit DNA, traficul se făcea doar pe anumite ture, contra unor sume plătite la intrarea în ţară – 50 de lei poliţistului de frontieră şi 100 de lei vameşului. În urma anchetei, Dumitru Horga a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, dar şi de 21 de infracţiuni de dare de mită, în timp ce ceilalţi membrii ai reţelei, de la Nelu Fediuc la ceilalţi, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu sau instigare la abuz, luare de mită, trafic de influenţă sau complicitate la aceste fapte, ori alte infracţiuni adiacente.

Interceptările telefonice au fost anulate

După ancheta DNA, care a ţinut până în iulie 2014, dosarul a ajuns pe rolul instanţei de judecată, procesul derulându-se pe rolul Tribunalului Suceava. Asta pentru că faptele s-ar fi petrecut pe raza judeţului vecin. Bătălia cu avocaţii a fost însă una destul de acerbă, iar în timpul confruntărilor apărătorii inculpaţilor au reuşit să obţină anularea tuturor interceptărilor telefonice, care fuseseră realizate în baza protocoalelor încheiate de Parchetul General cu serviciile de informaţii. Prin urmare, cum ancheta nu se baza pe constatări flagrante, la finalul dezbaterior judecătorii au considerat că faptele descrise de procurori nu pot fi dovedite. În schimb, în cazul unor infracţiuni a intervenit prescripţia.

Prejudiciu de 1.581.302 lei adus bugetului de stat

În dosar se făcea trimitere şi la un prejudiciu adus bugetului de stat, de 1.581.302 lei, rezultat în principal din neplata obligaţiilor fiscale pentru ţigările aduse ilegal în ţară, iar încă din momentul cercetărilor au fost aplicate o serie de măsuri asiguratorii pe bunurie inculpaţilor. Cum magistraţii au considerat că faptele nu există, instanţa a revocat toate sechestrele aplicate. Prin urmare, întreg dosarul instrumentat de procurorii DNA a fost desființat în timpul procesului, fie pentru că nu s-a putut dovedi comiterea infracțiunilor, fie pentru că faptele s-au prescris.

Cum se strângea şpaga

Potrivit datelor preliminare din dosar, printre „cotizanţi” s-au numărat şi sute de botoşăneni care, după închiderea vămii Racovăţ, au plecat în Ucraina prin punctul de la Siret. Banii erau primiţi în paşaport, după care erau colectaţi şi ascunşi în diverse locuri din incinta vămii. Pentru a trece cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea vameşului aproximativ 150 de lei, iar poliţistului 50 de lei. La finalul turei, banii erau puşi într-o găleată şi se făcea împărţeala în funcţie de riscul asumat şi de „încasări”.

LISTA PERSOANELOR ACHITATE

-Poliţiştii de frontieră care au fost trimişi în judecată şi au fost achitaţi: Radu Crăciun, Ciprian Constantin Baciu, Dorel-Vasile Chirilă, Albert-Cătălin Hnatiuc, Cătălin Dumitru Zebreniuc, Toader Ilieşi, Virgil Jităriuc, Mitică Şchiopu, Luchian Posmangiu, Cezar Hetriuc, Ilie Costiuc, Cornel Vasile Onuţ şi Octavian Cuzenco.

-Lucrătorii vamali achitaţi: Nicu-Cezar Schipor, Sorin-Constantin Şcladan, Ortanţa Achim, Simion Coroliuc, Ioan Tudor, Daniela Oprescu, Gheorghe Robu, Adrian Lavric, Radu-Pamfil Boca, Lucian Daniel Zegrea, Mihaela Toma (actuală Perhinschi), Laura-Gheorghina Chirilă, Ernest-Dan Coroleucă, Lucian-Doru Mureşan, Rodica-Lăcrămioara Nechita, Adrian Dascălu.

Achitaţi au fost, de asemenea, preotul Dumitru Horga şi fiul acestuia, Bogdan Iulian Horga, precum şi dascălul Dumitru Daniel Sofronie. Aceeaşi soluţie a fost luată şi faţă de Paul Constantin Ciorneschi, în timp ce în cazul lui Nelu Fediu s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului survenit pe 29 decembrie 2018.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...