Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Consideraţi justificată impunerea unei taxe pe produsele tip fast food?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata

« Alte pareri

2010-01-06 19:55:32
DUPA 20 DE ANI

de Jurgiu Marian
Să privim, de exemplu, către anul politic pe care tocmai l-am părăsit şi să recunoaştem, cu îngrijorare, că spectacolul a fost unul îngrozitor. După 20 de ani de exerciţiu democratic, am trăit cea mai murdară campanie cu putinţă, poate singura din ultimele două decenii care n-a avut aproape nimic constructiv. Până şi separarea, pentru prima dată, a alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale, s-a dovedit un eşec total. Alegerile ne-au arătat cât de nătângă este legislaţia noastră electorală, începând cu un vot uninominal aberant şi continuând cu imposibilitatea de a împiedica votul multiplu. Toate, absolut toate partidele au profitat de aceste breşe, de la liberali la PSD, şi până la PD-L - elevul care pare să-şi fi depăşit profesorul. La noi însă, politica se face oportunist, instinctual şi haotic, în funcţie de interesul imediat, nicidecum profesionist, pe baza unor ideologii clare, unor doctrine bine fixate. Diferenţa este cam ca între traficul din Bucureşti, unde fiecare o ia pe unde apucă, fără nicio regulă şi fără nicio logică, contribuind astfel la inevitabilul blocaj total, şi traficul din, să zicem, Londra, unde fiecare maşină circulă pe banda ei, semnalizează la timp, cedează trecerea, şi nu blochează în ruptul capului intersecţia. La fel şi politica după ureche sfârşeşte în final în aceleaşi blocaje, din care nu te pot scoate decât regulile clare şi principiile deprinse dintr-o cultură politică serioasă. Doar aşa n-am mai ajunge ca politicianul care circulă pe banda din dreapta să o ia brusc la stânga pentru că i se pare mai liber sau mai convenabil, şi nici cel din stânga să nu vireze la dreapta pe sens interzis. Lipsa oricăror principii şi criterii, lipsa ideologiei zăpăceşte poporul care ajunge să voteze la fel de haotic: electoratul tradiţional de dreapta a ajuns să voteze cu aşa-zisa stângă, deşi ştie foarte bine către cine ar trebui să se îndrepte în mod normal, în vreme ce o parte din electoratul tradiţional de stânga, înfuriat de prestaţia din acea zonă, s-a dus către aşa-zisa dreaptă. Nimeni nu dă doi bani pe proiecte, votul acordându-se strict în funcţie de afecte. Mai pot trece nu 20, ci 100 de ani şi tot aşa se va vota, iar România tot nemodernizată va rămâne, noi vom fi la fel de nemulţumiţi şi nu „vom trăi bine”, dacă la nivelul clasei politice nu se va schimba ceva esenţial.
 
Vizualizari: 0. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:
  Vreau sa primesc pe mail comentariile
  la acest articol
  la comentariul meu  * Mesaj:

  caractere ramase.


  Campurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicata pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Monitorul de Botosani si pot fi publicate in ziar.

  Poza Zilei: A trecut fix o lună de la alegeri, iar situaţia a rămas cam ca atunci. Nimeni nu ştie cine e preşedinte şi cine e cel mai bun.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 16°C.
  La noapte: 12°C.
  Maine: 26°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6563 lei
  USD:   3,8076 lei

  Chestionar

  Ce măsuri economice credeţi că ar trebui să ia Guvernul Boc pentru a ajuta judeţul Botoşani?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Actualitate National Economic International Sport Interviu Editorial Magazin
  Puls Ultima ora Concurs Rezultate Concurs Auto Medical Invatamant Gastromania Joburi
  Caleidoscop Posta redactiei Eveniment editorial Remember Romania in lume Casa mea Monitorul femeilor