Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Ar trebui ca primarii să-şi poată numi viceprimarii fără a avea nevoie de acordul Consiliului Local?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

IMPORTANT

ÎN ATENŢIA DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE RUMEGĂTOARE

Actualitate

Ţinând cont de apariţia unor focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) în România, boală care nu afectează omul, dar generează pagube economice mari, informăm populaţia judeţului Botosani asupra semnelor clinice, a speciilor receptive şi a măsurilor care trebuie luate pentru a preveni apariţia bolii.
Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de insecte hematofage (n.a. insecte care se ranesc cu sange prin intepare) şi nu prin contact direct între animale. Aceasta boala afectează toate animalele rumegătoare si nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
Principalele semne de boală sunt: cresterea temperaturii corporale, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucoase si purulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme (umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Limba albastra apa-re preponderent la ovine !!!
Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire (scapa din gura bolul alimentar in timpul masticatiei!), iar producţia de lapte scade, până la încetare.
Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, gradul de imbolnavire putând ajunge la 100% din efectiv.
Nu există tratament specific, animalele se pot vindeca spontan în 7-10 zile insa odata trecute prin boala raman purtatoare de virus si constituie sursa de infectie pentru celelalte animale, prin inteparea acestora de catre insecte.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice si substante repelente specifice fiecarei specii de animal in parte, pentru a distruge insectele (culicoizii) care transmit boala. In acest sens va veti adresa medicului veterinar! De asemenea, foarte important este ca balegarul sa fie strans imediat si platformele de gunoi sa fie duse cat mai departe de locatia unde sunt cazate animalele deoarece specia de insecte care inteapa si transmit boala, stau pe balegar in majoritatea timpului, unde se si imperecheaza depunand ouale.
Deci, cele mai importante masuri care previn boala, sunt:
- curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi,
- tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue,
- curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii in adaposturi.
Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botosani a organizat in data de 27.08.2014 o întâlnire de informare şi instruire cu medicii veterinari de libera practica de la nivelul comunelor, cu medicii veterinari oficiali zonali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine si cu reprezentanţi ai fondurilor de vanatoare din raza judetului Botosani
Atragem atentia firmelor de transport animale, cu privire la:
a) profilaxia generală ce trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului bluetongue în zonele actualmente libere de boală (pentru judeţele unde evoluează BT)- procurarea animalelor se va face obligatoriu dupa solicitarea unui aviz interjudetean pentru a nu achizitiona animale din zone de risc.
b) măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor (pentru judeţele unde evoluează BT)
Va multumim.
DSVSA Botosani

 
 
Vizualizari: 8144. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Probabil sunt materiale de construcţie. Ca să reparăm odată strada aia.
  Parerea mea:
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -8°C.
  La noapte: -13°C.
  Maine: -10°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6552 lei
  USD:   3,7813 lei

  Chestionar

  Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Actualitate
  National International Sport Editorial Magazin Puls Ultima ora
  Joburi Bancul Zilei