Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că protestele vor putea întoarce decizia guvernului în privinţa revoluţiei fiscale?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Scandal politic de la creşterea impozitelor

Actualitate - Virginia CONSTANTINIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Intenţia de majorare a impozitelor şi taxelor locale pe anul 2018 aduce scandal politic la nivelul municipiului Botoşani.

Primarul Cătălin Flutur a anunţat că majorarea dărilor locale nu poate fi evitată, în condiţiile în care acestea au rămas neschimbate din anul 2013. Varianta propusă vizează o majorare medie de 18% a impozitelor şi taxelor locale. Reprezentanţii PSD nu sunt însă de acord cu această măsură.

„Mă îngrijorează propunerea făcută pentru majorarea taxelor şi impozitelor locale în sensul în care, pentru anumite categorii, entităţi fizice sau juridice, sunt majorări foarte mari, pe alocuri eu le consider nesustenabile sau descurajante pentru mediul de afaceri, sau de nesuportat pentru persoanele fizice din Botoşani”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.

La impozitul pe clădiri persoane fizice, se propune o majorare de 37,5% (clădiri rezidenţiale) şi 50% (clădiri nerezidenţiale). La impozitul pe clădiri persoane juridice, majorarea propusă este de 20% atât la clădirile rezidenţiale, cât şi la cele nerezidenţiale. La impozitul pe terenuri, curţi, construcţii se propune o majorare de 20%, atât la persoanele fizice, cât şi la persoanele juridice. Aceeaşi majorare de 20% a fost propusă şi la impozitul pe mijloace de transport (persoane fizice şi juridice).

Cosmin Andrei pretinde că municipalitatea poate avea o creştere a veniturilor din impozitele şi taxele plătite de persoanele juridice, însă nu este exclus ca unii agenţi economici să-şi mute activitatea în comunele de lângă Botoşani.

 

Fonduri pierdute din cauza reducerii cotei defalcate

 

Primarul Cătălin Flutur a spus, însă, că prin reducerea cotei defalcate din impozitul pe venit de la 16% la 10%, municipalitatea va pierde fonduri importante şi că, ani la rând, din populism, s-au evitat majorări treptate ale dărilor locale, astfel că acum este nevoie de o creştere semnificativă. Chiar şi în aceste condiţii, el a anunţat că salariile majorate ale funcţionarilor din primărie şi instituţiile subordonate nu pot fi menţinute la actualul nivel, astfel că în 2018 vor urma probabil scăderi pentru a se încadra în buget.

 

Primării falite după „revoluţia fiscală”

 

Reacţia social democraţilor este de neînţeles pe fondul „revoluţiei fiscale”, care creează probleme grave primăriilor. Majorările salariale permise de guvernanţi, fără a asigura şi sursa de finanţare, au adus primăriile din judeţ în pragul colapsului. Situaţia a fost agravată de deciziile majorităţii primarilor, care au crescut salariile mai mult decât permite bugetul, iar acum constată că, pe lângă faptul că nu mai au bani de investiţii şi iluminat public sau servicii de strictă necesitate, nu mai au nici fonduri de salarii. Mai mult, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% creează probleme pentru primării pentru că, dincolo de asigurările date de guvernanţi în privinţa fondurilor de echilibrare, instituţiile trebuie să asigure sumele necesare funcţionării comunităţilor locale. Fără fonduri suficiente pentru asigurarea celor necesare comunităţii, edililor botoşăneni le este greu să găsească bani de investiţii.

  

 

 
 
Vizualizari: 1328. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Conducerea Urban Serv a început să dezvăluie lucrurile importante din unitate.
  Parerea mea:
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -1°C.
  La noapte: -3°C.
  Maine: 0°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6595 lei
  USD:   3,7306 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Invatamant Bancul Zilei Mozaic