Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze după ce a fost acuzat de corupţie?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Sute de botoşăneni îşi cumpără pensiile

Actualitate - Alexandru DOROFTEI
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Sute de botoşăneni au încheiat contracte de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) pentru a fi eligibili să primească pensie. Astfel, din luna octombrie a anului trecut, când a intrat în vigoare legea ce permite contribuabililor să plătească retroactiv asigurările sociale, şi până anul acesta în octombrie, 708 botoşăneni au încheiat contracte cu CJP. Astfel, instituţia a încasat 4.246.331 de lei.

„Din această sumă, 867.695 lei am încasat ca urmare a încheierii celor 178 de contracte în 2016. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date”, spun reprezentanţii CJP.

 

Contribuţii plătite eşalonat

 

Potrivit acestora, plata contribuţiei de asigurări sociale poate fi făcută într-o singură tranşă, eşalonat, în tranşe lunare, trimestriale sau anuale.

Suma minimă pe care trebuie să o achite botoşănenii care doresc să îşi cumpere vechimea pe cei cinci ani, cât permite legea, este de 16.000 de lei. „Practic, este un plafon care începe de la aceşti bani. Ca asigurat în funcţie de suma la care te asiguri poate fi de minim cinci salarii medii, respectiv 287 de lei lunar de persoană, dar nu mai puţin de 16.000 lei în total. Dar te poţi asigura la salarii mai mari şi astfel se poate plăti şi 25.000 lei sau chiar 35.000 lei pentru cei cinci ani”, a declarat Ioan Buzilă, directorul executiv adjunct al CJP.

Pentru a se putea înscrie la pensie, atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să aibă un stagiu de minim 15 ani de cotizare. „De exemplu, dacă o persoană a cotizat doar opt ani îşi poate plăti retroactiv cinci ani, iar ceilalţi doi ani ar mai trebui să muncească sau să încheie o nouă asigurare cu efecte pe viitor. Avem peste 1.000 astfel de asigurări, sunt oameni care vin lunar şi plătesc 287 de lei, pentru perioada de care mai au nevoie, în acest caz doi ani”, a mai spus Ioan Buzilă.

Una dintre cele mai mari sume plătite anul acesta, pentru toţi cei cinci ani, este de 26.579 lei.

 

Lege pentru grupuri vulnerabile

 

Legea care permite cumpărarea vechimii a fost introdusă, printre altele, pentru acele persoane care nu au putut să realizeze cel puţin stagiul minim de cotizare. Un alt grup de persoane vizate de lege sunt acelea care lucrează în străinătate, fără forme legale şi care nu sunt asigurate. Iniţial legea era valabilă doar până pe 27 aprilie anul acesta, dar printr-o ordonanţă de urgenţă s-a decis prelungirea cu încă şase luni, până la 31 decembrie, a perioadei de aplicare.

 

 
 
Vizualizari: 2171. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 2 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: O metodă de ieşire în caz de urgenţă. Sau dacă e stricat liftul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 11°C.
  La noapte: 8°C.
  Maine: 25°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6490 lei
  USD:   3,8160 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: