Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Veţi ieşi în stradă pentru a manifesta împotriva statului paralel?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Istorii medievale la Botoşani - La răscrucea furtunilor (III)

Actualitate - Prof. dr. Daniel BOTEZATU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


În mai multe rânduri, izvoarele menţionează prezenţa la Botoşani a unui alt fiu al lui Ştefan cel Mare, Petru Rareş, despre a cărui mamă tradiţia afirmă că era de loc din Hârlău, târgul reşedinţă al ţinutului cu acelaşi nume, din care făceau parte şi Botoşanii. La 8 mai 1528, aflat în „in opid[o] Botusan” (în oraşul Botoşani, n.ns.), Rareş reclamă bistriţenilor pe un medic, eliberat din captivitatea turcească, acesta refuzând ulterior să mai vină în Moldova.

Un an mai târziu, în 1529, după bătălia din 22 iunie din Transilvania, de la Feldioara, unde-i învinsese pe imperialii lui Ferdinand, Rareş revine la Botoşani de unde, la interval de două zile, trimite două scrisori transilvănenilor. În prima dintre ele, datată 29 iulie 1529, adresată braşovenilor, domnul îi ameninţă cu represalii pe ei şi pe copiii lor dacă nu i se vor supune lui Ioan Zápolya, regele sprijinit de dânsul. În a doua, destinată saşilor bistriţeni şi scrisă la 31 iulie, acelaşi an, Rareş le arată acestora că Ioan Zápolya îi dăruise lui oraşul şi castelul Unguraş. Cum braşovenii vor refuza să dea ascultare aliatului lui Rareş, Zápolya, iar bistriţenii se vor opune cârmuirii cetăţii lor de către pârcălabii moldoveni, Rareş îşi va pune în practică ameninţările, la intensitatea pe care acestea o lăsaseră să se întrevadă, şi în toamna lui 1529 întreprinde o nouă expediţie peste munţi, readucându-i la ascultare pe braşovenii asediaţi în propria lor cetate şi pe saşii bistriţeni.

Din Transilvania, Rareş se întoarce la Botoşani, de unde, la 25 ianuarie 1530, trimite o scrisoare de afaceri braşovenilor, readuşi la ascultare. Tot din Botoşani, în postul Paştelui lui 1531, anul sângeroasei sale confruntări cu polonii, la Obertyn, domnul le scrie „credincioşilor” săi bistriţeni. După ce-şi încheiase, deocamdată, socotelile în Transilvania, Rareş redeschide problema Pocuţiei. După mai multe confruntări moldo-polone, cu raiduri succesive de o parte şi de alta, în ciuda armistiţiului încheiat prin mijlocirea lui Ioan Zápolya, oastea leşească pătrunde din nou în Moldova, „de au prădatu şi au arsu Cernăuţii şi alte sate, până la Botăşani, neavându moldovenii nici o grijă, fiindu pacea legată”.

Desele atestări la Botoşani ale lui Rareş pot fi puse în legătură cu prezenţa în oraş a soţiei sale, Elena, prezenţă legată de statutul Botoşanilor, cel de târg al Doamnei. Doamna stătea mai mult aici, priveghind la administrarea târgului şi a ocolului de sate aferent, la strângerea veniturilor ce i se cuveneau, la buna rânduire a acestora. Să nu uităm că în apropierea târgului se afla schitul mănăstirii Doamnei, care a dat naştere şi satului actual, cu acelaşi nume, schit la care ne vom referi cu alt prilej şi care va fi menţionat în documente medievale mai târzii decât epoca la care ne referim sub numele de „mănăstirea Doamnii Ilenii”.

 

 
 
Vizualizari: 837. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 5 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de Constantin:
  Multumim , e placut de aflat amanunte despre RARES , dar ne si raciti repede .
  2017-12-04, 13:25:27

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Măcar de ziua naţională să demonstrăm că nu renunţăm complet la tradiţii.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -5°C.
La noapte: -6°C.
Maine: -1°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6609 lei
USD:   3,7530 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei: