Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că Mihai Tudose va reuşi să-l detroneze pe Liviu Dragnea de la şefia PSD?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Povestea vorbei - Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!

Actualitate - Prof. dr. Daniel BOTEZATU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Aceasta e o altă expresie pe care o folosim când ne referim la circumspecţia cu care ar trebui primită schimbarea unui conducător, a unui regim politic, în contrast cu entuziasmul poporului, care leagă de această schimbare speranţa într-un trai mai bun. Expresia e veche, vine tot din evul mediu, de undeva din împrejurările interne şi internaţionale ale secolelor al XVI-lea - al XVIII-lea.

Este perioada în care, pe fondul creşterii puterii otomanilor în Europa, a neimplicării şi crizei marilor puteri creştine, se accentuează regimul dominaţiei otomane în Ţările Române. Se sting, în linie directă, cele două familii domnitoare, a Basarabilor, în Ţara Românească şi a Muşatinilor, în Moldova. Pe fondul scăderii puterii centrale se întăreşte puterea unor mari familii boiereşti, care râvnesc la tron pentru unii dintre membrii lor. Boierii întocmesc pâri adresate Înaltei Porţi, menite să ducă la schimbarea domnului în scaun cu un reprezentant al lor, eventual uşor de controlat, care să le garanteze un trai tihnit, păstrarea şi chiar creşterea propriilor avuţii.

Situaţia convenea şi Porţii, adică Imperiului Otoman, pentru că primea tronul acela dintre pretendenţi care oferea mai mult. Iar sumele oferite nu erau deloc de neglijat. Situaţia se acutizează în secolul fanariot, după 1711, în Moldova, respectiv 1716, în Ţara Românească. Domnii, majoritatea provenind din cartierul Fanar din Istanbul, numit aşa datorită unui far/fanar, care arăta cândva, navigatorilor prin strâmtoarea Bosfor, apropierea ţărmului (azi, în acel cartier, e şi o celebră echipă de fotbal turcească, Fenerbahçe Istanbul, pe scurt Fener, adică fanar), erau la cheremul total al turcilor, fiind des schimbaţi dintr-o ţară în alta (media anilor de domnie a fost de doi ani şi jumătate în Moldova, respectiv trei ani în Muntenia).

Ce însemna o nouă domnie? Pe de o parte, îngrijorare pentru unii dintre boieri, împărţiţi în partide rivale. O nouă domnie, mai ales dacă i se împotriviseră, putea însemna pierderea averilor, chiar moartea. De aceea, nu se puteau bucura cum o făceau cei din partea cea mai de jos a societăţii, cunoscută şi sub apelativul de „prostime”. Alaiul noului domn, la intrarea în capitala ţării, fie că era Iaşi, fie Bucureşti, era deschis, pe lângă trupa de muzicanţi, de persoane care aruncau cu bani, în stânga şi-n dreapta, bani către care se repezea, nesăţioasă, prostimea. Era bucuria nebunilor. Obiceiul s-a perpetuat până în zilele noastre, vă sunt cunoscute campaniile electorale în care cei ce se vor „domni” „aruncă”, prin interpuşi, cu bani şi obiecte către mulţime, către prostime, de la care se cere, în schimb, votul.

Un alt motiv de îngrijorare şi de circumspecţie la schimbarea domnilor era acela că noul domn, care-şi cumpărase cu bani grei domnia, era însoţit la domnie de către cei de la care se împrumutase masiv pentru a-şi asigura scaunul. Recuperarea rapidă a banilor investiţi, dar şi acumularea unei rezerve pentru o eventuală reînnoire a domniei, însemnau noi şi împovărătoare dări pentru ţară. De aceea, schimbarea domnilor putea fi doar bucuria nebunilor. Lucru perpetuat şi în România de astăzi aflată încă, la nivel de mentalităţi, la porţile orientului.

 

 
 
Vizualizari: 1243. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 7 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Cam scump, dacă e murdar deja.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -5°C.
  La noapte: -6°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6609 lei
  USD:   3,7530 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: