Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că România ar fi avut alt curs dacă în 89 regele Mihai ar fi preluat conducerea statului?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Dator vândut pentru o pădure dispărută

Actualitate - Sebastian GHEORGHIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


 Un fost angajat al Direcţiei Silvice a fost obligat să plătească instituţiei despăgubiri de peste 100.000 de lei. Magistraţii Curţii de Apel l-au obligat, luni, pe fostul pădurar Sergiu Gelu Damian la plata unei sume de 113.675,74 de lei cu titlu de despăgubiri civile. Totul a plecat de la un control făcut de reprezentanţii Direcţiei Silvice Botoşani în vara lui 2009 la cantonul Trei Pietre (comuna Tudora), unde pădurar era din 1997 Sergiu Gelu Damian, ocazie cu care s-a descoperit un volum foarte mare al tăierilor ilegale, identificând un număr de 2.617 cioate provenind de la arbori tăiaţi în mod ilegal.

Încă de atunci, Damian a contestat rezultatul controlului, iar ulterior a fost efectuată o expertiză silvică, ce a stabilit că tăierile ilegale au fost efectuate în intervalul toamnă 2008 - primăvară 2009, numărul cioatelor provenind din tăieri ilegale fiind de 2.581, iar valoarea totală a pagubelor de 113.675,74 de lei, însă, ce a încurcat cel mai mult, a fost o notă a Ministerului Agriculturii întocmită în iulie 2009, în care se menţiona că tăierile ilegale de arbori din cantonul silvic „Trei Pietre” s-au produs într-o perioadă mai mare de timp şi că inspecţiile anterioare ale celor de la Direcţia Silvică au fost superficiale.

 

Pădurar bănuit de neglijenţă în serviciu

 

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor, iar pădurarul, precum şi inspectorii care au făcut controalele, au fost bănuiţi de neglijenţă în serviciu. Cercetările nu au scos la iveală probe edificatoare, însă procurorii au apreciat că în cazul pădurarului se putea reţine, într-o oarecare măsură, o îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu privind paza pădurii deşi, raportat la suprafaţa mare a acesteia, de peste 500 de hectare, era aproape imposibil să o inventarieze de unul singur, iar anchetatorii au dispus scoaterea şi respectiv neînceperea urmăririi penale.

Cei de la Direcţia Silvică au contestat în instanţă ordonanţele procurilor, iar magistraţii au reţinut cauza spre judecare, în iulie 2012 considerând că există suficiente probe pentru o eventuală neglijenţă în serviciu. Doar că, după doi ani, pădurarul a fost achitat şi obligat la plata unor despăgubiri de numai 18.910,1 lei, aşa cum rezultase în urma unei expertize, instanţa respingând restul pretenţiilor Direcţiei Silvice.

Sentinţa a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a desfiinţat în totalitate hotărârea Judecătoriei Botoşani şi a trimis dosarul spre rejudecare.

 

Acuzaţii negate în instanţă

 

Cert este că în timpul procesului s-au invocat diverse aspecte. Astfel, pădurarul a susţinut că nu există probe din care să rezulte că paguba s-a produs în timpul programului de lucru. Asta pentru că, practic, pădurea rămânea fără pază timp de 16 ore pe zi, plus sâmbăta şi duminica, iar aici ar fi culpa Direcţiei Silvice, care nu ar fi asigurat paza permanentă a pădurii.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”:

 

 
 
Vizualizari: 2874. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 2 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Se afişează deja preţurile la mici pentru la anul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -1°C.
  La noapte: -3°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6623 lei
  USD:   3,7780 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Bancul Zilei Caleidoscop Lumea digitala Mozaic