Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că România ar fi avut alt curs dacă în 89 regele Mihai ar fi preluat conducerea statului?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Drogurile şi sexul neprotejat aduc noi cazuri de HIV

Actualitate - Tudor CHIRIAC
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Zece adulţi s-au infectat cu virusul HIV, iar alţi trei au fost diagnosticaţi cu SIDA în acest an, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate. Potrivit unei situaţii prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, 248 de persoane seropozitive sunt în evidenţă la nivelul judeţului Botoşani.

„Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte, de peste 40 de ani, ceea ce presupune că transmiterea nu mai este cea pe care o ştim noi, intraspitalicească, ci consumul de droguri şi relaţiile sexuale neprotejate”, a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza din Botoşani.

Potrivit reprezentanţilor DSP, persoana infectată cu HIV este cea care are virusul prezent în organism şi, ca o consecinţă, are anticorpi anti-HIV demonstrabili prin testul de sânge, care pune în evidenţă acest lucru.

Bolnavul de SIDA are suplimentar o reacţie din partea organismului, care înseamnă o prăbuşire a sistemului imunitar şi tot felul de infecţii care apar pe tegumente, căile respiratorii, tubul digestiv şi care, până la urmă, dărâmând imunitatea organismului, vor conduce la deces.

„Este suficientă o singură relaţie sexuală sau un singur contact cu urme de sânge a unei persoane infectate pentru ca persoana să se infecteze”, a precizat medicul Cornel Saradan, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.

Reprezentanţii DSP spun că persoanele care au contactat această boală beneficiază de consiliere, tratament gratuit şi monitorizare a bolii.

 

Testarea HIV este gratuită

 

Ziua Mondială a HIV/SIDA a fost marcată şi în acest an la Botoşani, prin încercarea de conştientizare a riscurilor la care se expun botoşănenii. Asociaţia Tereza Botoşani, în parteneriat cu DSP Botoşani şi Crucea Roşie, implementează la nivelul judeţului Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă.

Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV. Campania se derulează în şcolile din judeţ, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, însă este şi o campanie stradală, pieţe şi pietonale, care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV. „Mesajele campaniei din anul acesta se concretizează pe promovarea testării HIV, ca mijloc principal de prevenire şi control al infecţiei cu HIV. Testarea HIV este gratuită, dacă se solicită un test HIV la Direcţia de Sănătate Publică, iar o noutate este apariţia pe piaţa românească a autotestului HIV, care poate fi făcut şi acasă”, a declarat Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza Botoşani.

 

 
 
Vizualizari: 1747. |   Noteaza articolul :
 • Currently 4.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 4.3 din 3 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Se afişează deja preţurile la mici pentru la anul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -1°C.
  La noapte: -3°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6623 lei
  USD:   3,7780 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Bancul Zilei Caleidoscop Lumea digitala Mozaic