Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: V-aţi achitat impozitul şi taxele locale?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Ajutor pentru femeile care luptă cu o maladie gravă

Actualitate - Tudor CHIRIAC
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Peste o sută de femei din Botoşani sunt diagnosticate, anual, cu o maladie deosebit de gravă, respectiv cancer mamar. Zeci dintre acestea înving boala cu un preţ foarte mare. Trebuie să treacă printr-o operaţie de extirpare a sânului bolnav sau chiar a ambilor, rămânând cu o traumă greu de depăşit.

De câţiva ani, Ministerul Sănătăţii acordă anual fonduri pentru operaţiile de reconstrucţie a sânului, iar astfel de intervenţii se fac şi la Iaşi. Cu toate acestea, numărul celor care apelează la o astfel de intervenţie este redus, banii alocaţi acestui capitol rămânând necheltuiţi. Medicii ieşeni spun că ei ar putea efectua 100 de astfel de operaţii pe an, însă nu au solicitări nici pentru jumătate. Grav este că numărul cererilor a scăzut în ultimii ani, ajungând să se facă lunar doar patru-cinci operaţii.

Medicii de la „Sfântul Spiridon” şi de la Institutul de Oncologie, unităţi unde se fac operaţii de reconstrucţie mamară, spun că mai au o singură operaţie programată în acest an şi că sigur banii se vor pierde. Mai mult, ei se tem chiar că guvernanţii vor renunţa la acest program.

 

Procedură refuzată de paciente

 

Specialiştii susţin că, de obicei, pacientele refuză reconstrucţia din lipsă de informare şi educaţie sanitară, ele spunând că le este frică să îşi pună o proteză întrucât au auzit că boala poate reapărea.

„Reconstrucţia sânului este decontată integral, de ani buni, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cu două condiţii: pacienta să fie asigurată şi reconstrucţia să se poate face cu ţesut propriu. Pacientele sunt informate despre această procedură, iar, pe de o parte, îşi doresc să fie din nou normale, să aibă ambii sâni. Pe de altă parte, ele au şi frica aceasta de-a nu reapărea ceva problematic pe locul sânului refăcut. Frica apare pe fondul lipsei de educaţie sanitară, lipsei de informaţie, cu toate că au fost făcute publice numeroase studii în cauză. Dacă înainte să apară acest program pacientele spuneau că vor să-şi refacă sânii, dar nu au bani, acum, când au posibilitatea să şi-i refacă gratuit, resping oferta, de frică”, a declarat un psiholog clinician specialist la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi.

La sfârşitul anului trecut, Institutul Regional de Oncologie avea înregistrate peste 3.000 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer de sân, multe dintre acestea suferind şi mastectomii.

 

Intervenţie complexă pentru medici

 

Operaţia de reconstrucţie a sânului este o metodă complexă, realizată în patru-şase ore. Sânul este reconstruit din ţesut propriu prelevat, în principal, de pe abdomen şi toracele posterior. Dar şi coapsele ori fesele pot fi zone donoare. Intervenţia presupune, în cel mai bun caz, circa o săptămână de spitalizare şi se poate prelungi în cazul în care apar probleme.

În ce priveşte recuperarea, aceasta durează, de regulă, câteva luni.

  

 

 
 
Vizualizari: 949. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 3 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: E bine că mai sunt şoferi cu simţul umorului, că altfel înnebunim în trafic.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -8°C.
  La noapte: -5°C.
  Maine: -2°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6646 lei
  USD:   3,7833 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Bancul Zilei Mozaic