Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: V-aţi achitat impozitul şi taxele locale?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Poliţişti dezbinaţi de salarii

Actualitate - Sebastian GHEORGHIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Noua lege a salarizării a creat o serie de anomalii, iar una dintre mai flagrante este legată de salarizarea poliţiştilor locali, care au ajuns să ridice lefuri aproape identice, dacă nu chiar mai mari, faţă de cele ale poliţiştilor din cadrul Poliţiei Naţionale. Astfel, primăriile şi consiliile locale au avut  posibilitatea să stabilească salariile poliţiştilor locali după nişte criterii stabilite în Legea administraţiei publice locale, marele „boom” având  loc anul acesta în două tranşe.

Prima tranşă a fost în martie, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, când lefurile celor din Primăria Botoşani, inclusiv Poliţia Locală, au crescut cu 40%. Ce-a de-a doua transă a fost în iulie când poliţiştii locali primit un spor de confidenţialitate de 15% pentru că lucrează cu date cu caracter personal şi un spor de dispozitiv, pentru că lucrează indiferent de condiţii. Aşa se face că, în prezent, directorul ridică un salariu de 6.000 de lei net, şefii de birouri au între 4.700 şi 4.900 de lei, în timp ce un poliţist local cu studii superioare şi vechime în sistem încasează un salariu de 4.000 de lei.

În schimb, un poliţist local care patrulează pe stradă are un venit lunar net între 2.433 de lei maxim şi 1.100 de lei minim, această ultimă valoare fiind pentru debutanţi. Dar la aceste salarii se adaugă şi norma de hrană în cuantum lunar de 992 de lei.

 

Proteste organizate de poliţişti

 

Situaţia se vede cel mai bine prin simpla comparaţie a cifrelor. Astfel, potrivit unei unor informaţii publice furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, în octombrie 2017 salariul net al unui agent de poliţie, fără funcţie de comandă, a variat între 1.596 lei minim şi 4.356 de lei maxim (n.r. - în funcţie de vechime şi grad), iar în cazul ofiţerilor de poliţie între 1.719 lei minim şi 5.712 lei maxim, la cei cu funcţii de şefi adăugându-se la salariu alţi 1.700 sau 2.000 de lei drept indemnizaţie de conducere.

Altfel spus, salariile au devenit aproape egale cu ale poliţiştilor locali, dar există şi situaţii în care un poliţist local cu vechime ajunge să ridice un salariu mai mare decât un ofiţer de poliţie debutant, abia ieşit de pe băncile Academiei de Poliţie. Din acest motiv, poliţiştii au protestat de mai multe ori în ultimele luni împotriva Legii salarizării unitare.

De partea cealaltă, cei din conducerea Poliţiei Locale spun că structura numără o sută de poliţişti locali, dintre care mai bine de 80% sunt operativi.

„Nu vreau să intru într-o dispută, dar singurul lucru pe care vreau să-l subliniez este că poliţiştii locali sunt cei care mai patrulează pe străzi, 24 de ore din 24, care ajung să fie înjuraţi şi scuipaţi de cei certaţi cu legea”, a spus Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale.

Dacă facem o comparaţie la rece între cele două instituţii, ambele au ca scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, doar că în timp ce locala are ca prerogative paza bunurilor şi obiectivelor, Poliţia Română are ca misiune prioritară instrumentarea dosarelor penale.

De asemenea nu poate fi făcută niciun fel de comparaţie în privinţa gestionarii resursei umane, selecţia şi verificarea viitoarelor cadre ale Poliţiei Române, examene medicale, psihologice, probe de concurs, ani de şcolarizare, tematica teoretică şi practică parcursă şi însuşită, pregătirea militară şi cea specifică meserie de poliţist, noţiuni de drept penal.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

 

 
 
Vizualizari: 2318. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 2 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: E bine că mai sunt şoferi cu simţul umorului, că altfel înnebunim în trafic.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -8°C.
  La noapte: -5°C.
  Maine: -2°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6646 lei
  USD:   3,7833 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Bancul Zilei Mozaic