Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Cum credeţi că va evolua salariul dumneavoastră în acest an?
Va creşte
Va scădea
Va rămâne la fel
Nu ştiu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Istorii medievale la Botoşani - La răscrucea furtunilor (VI)

Actualitate - Prof. dr. Daniel BOTEZATU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Prezenţa, de-a lungul anilor, a atâtor oşti la Botoşani, lasă să se întrevadă şi altceva decât rolul geo-strategic al aşezării, deja menţionat. Este vorba despre potenţialul economic al acesteia, într-atât de puternic încât să poată asigura îndestularea sutelor şi miilor de oşteni şi slujitori, a animalelor de povară şi cailor. La această prosperitate face referire şi Petru Şchiopul, într-un document din 8 ianuarie 1579, în care, întrebându-i pe negustori despre comerţul de odinioară al Moldovei, i s-a răspuns că din vechime locul iarmarocului era la Botoşani, după care acesta se mutase progresiv mai aproape de graniţa moldo-polonă, la Şepeniţ, Lenţeşti şi Hotin. Despre acest iarmaroc de vite, de unde negustori evrei veniţi din Polonia cumpărau turme întregi pe care le comercializau, cu mari câştiguri, la Danzig, iar de aici alţi negustori le duceau în Anglia, aducând înapoi la Botoşani postavuri cumpărate din Polonia, scrie într-una din lucrările sale şi Nicolae Iorga.

Pe la 1601 Sigismund Báthory, cu aproximativ 300 de slujitori, erau oaspeţi la curtea domnească de la Botoşani, el şi însoţitorii săi fiind îndeaproape supravegheaţi de către Ieremia Movilă, neîncrezător în intenţiile proclamate ale ungurului, care zicea că aşteaptă momentul pentru a intra în Ardeal. În fapt, Ieremia voievod îşi păzea scaunul pe care, în 1597, Mihai Viteazul, pe atunci aliat al lui Báthory, i-l oferise acestuia din urmă, zicând că asta e şi voia moldovenilor. „Iar ungurii au scos pe fereastră, din curtea domnească de la Botăşani”, pe Sigismund Báthory şi deşi domnul trimite un pâlc de oşteni în urmărirea sa acesta nu mai poate fi ajuns.

Lawrin Piaseczynski, secretar al regelui Poloniei Sigismund al III-lea, trimis de acesta cu mai multe solii la Gazi Ghirai al II-lea, hanul tătarilor din Crimeea, trece prin Moldova, prilej cu care, la 4 octombrie 1602, regele polon îi scrie lui Ieremia Movilă, cerându-i să-l primească şi să-l ajute pe sol. Domnul Moldovei răspunde din Suceava, la 31 octombrie acelaşi an, că e gata să-l primească pe emisarul polon şi că solul tătărăsc trecuse, între timp, prin Botoşani.

Charles de Joppecourt, gentilom francez din Lorena, ajuns ca militar pe teritoriul Poloniei, vine la un moment dat în Moldova, unde asistă la tragicele evenimente rezultate în urma încercării lui Constantin Movilă, fiu al Ieremiei Movilă, de a dobândi domnia cu ajutor polon, înlăturându-l pe Ştefan Tomşa al II-lea. Victoria acestuia din urmă, în vara lui 1612, la Cornul lui Sas, atrage după sine un val întreg de represalii: „A început deci cu boierul Botuşan, fratele doamnei, văduva lui Ieremia, pe care l-a tras cu neomenie în ţeapă”. Acest boier Botuşan era Pătraşcu Şoldan, ce-şi mai zicea şi Nădăbaicovici, fiind fiul lui Drăghici Nădăbaico, marele vornic, iar Elisabeta Movilă, doamna Ieremiei, îi era nepoată de la soră. Amintit în mai multe rânduri, între 1602-1607, ca vornic de Botoşani, ca şi, mai târziu, fiul său, Toderaşcu Şoldan, va fi asociat, după modelul existent în occidentul medieval, cu localitatea al cărei „senior” era , fiind astfel numit „Botuşan”.

 

 
 
Vizualizari: 931. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 3 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Câinele de pază păzeşte. Indiferent de mărimea maşinii.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 16°C.
  La noapte: 12°C.
  Maine: 26°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6563 lei
  USD:   3,8076 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Sport Interviu Editorial Puls Ultima ora
  Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic