Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că ar trebui redus numărul ministerelor din guvern?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Povestea vorbei - Pe deasupra, ca fuiorul popii

Actualitate - Prof. dr. Daniel BOTEZATU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Am ales, pentru astăzi, această expresie tocmai pentru că este de sezon. Ce este fuiorul o ştim cu toţii, chiar dacă mai puţini dintre noi l-au şi văzut cum arată: mănunchi de cânepă, de in, meliţat şi periat, gata de tors. Puţini mai ştim, astăzi, despre un vechi obicei românesc, încă păstrat în comunităţi săteşti izolate din Bucovina şi Maramureş. El se leagă de cele două mari sărbători de iarnă, cea a Crăciunului şi cea a Bobotezei, ultima marcând naşterea spirituală a Mântuitorului, momentul în care este botezat în apa Iordanului de către vărul său, Sf. Ioan Botezătorul.

În Ajunul Bobotezei, în aşteptarea preotului care umbla cu Iordanul sau Chiraleisa, gospodinele de la ţară pregăteau în „camera de curat” o masă îndestulată, asemănătoare celeia din Ajunul Crăciunului, doar că toate bucatele erau de post. Se făceau şi câte 12 feluri de asemenea bucate, dintre care nu lipseau borşul de urechiuşe (borş de sfeclă în care se fierbeau colţunaşi umpluţi cu peşte şi bureţi), borşul de fasole albă, coliva, vărzările (plăcinte de post umplute cu varză acră), sarmalele umplute cu crupe (numite şi găluşte), prune (perje) afumate etc. Până la venirea preotului nimeni nu se atingea de aceste bunătăţi, care trebuiau sfinţite.

Când preotul, însoţit de dascăl, de un desagar (cel care strângea, într-o desagă, darurile oferite de către credincioşi) şi de ceata de copii ce deschidea alaiul cu strigătele „Chiraleisa” ajungea la casa gospodarului, era întâmpinat de către acesta cu o lumânare aprinsă. Urma oficierea Troparului Botezului, după care preotul sfinţea cu agheasmă întreaga gospodărie, inclusiv grajdul şi coteţul unde erau dobitoacele şi orătăniile. Astăzi noi dăm bani tuturor, de la preot la copii, dar în vremurile de odinioară preotului i se dădeau cartofi, fasole, ceapă, ouă, mălai strânse de către desagar pentru a fi împărţite ulterior cu preotul şi dascălul. Eventual, cei care aveau, dădeau preotului şi nişte parale, caz în care alimentele erau împărţite de către desagar şi dascăl. Copiii primeau, cel mai adesea, nuci, mere şi colăcei.

Peste toate acestea, ca un supliment, pe crucea preotului, gospodina punea un fuior frumos de cânepă, fuior despre care se credea că va prinde toate relele sau că din el va face Maica Domnului un năvod cu care va aduce din iad în rai sufletele tuturor răposaţilor. Soarta fuioarelor strânse de pe la casele oamenilor era, însă, mult mai prozaică: ele ajungeau la coana preoteasă, care ţesea din ele ştergare şi veşminte.

Acest fuior era considerat de către ţărani ca fiind ceva de prisos, ceva dat pe deasupra, fără folos. Expresia „pe deasupra, ca fuiorul popii”, tocmai asta înseamnă: ceva dat în plus faţă de ceea ce ar fi trebuit dat, ceva de care te poţi lipsi, ceva dat mai mult decât s-ar fi cuvenit. Astăzi, cel puţin la oraş, nu se mai ştie despre acest fuior de cânepă, practica s-a pierdut odată cu dezrădăcinarea din lumea satului. A rămas, însă, expresia, precum au rămas şi altele: „a umbla ca fuiorul popii” (a umbla fără încetare de colo-colo, aşa cum umblă fuioarele pe care le plimbă după el preotul în Ajunul Crăciunului sau Bobotezei), „ca fuiorul popii” (ca o obligaţie de la care nu te poţi sustrage).

 

 
 
Vizualizari: 1000. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 5 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Nişte gospodari s-au apucat de făcut o groapă nouă de gunoi la ieşirea din oraş.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 12°C.
  La noapte: 8°C.
  Maine: 25°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6490 lei
  USD:   3,8160 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Auto Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic