Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Ce credeţi că ar trebui să facă primăria pentru a avea bani şi pentru investiţii?
Să se împrumute
Să reducă personalul şi salariile
Să majoreze taxele şi impozitele
Să ceară bani de la guvern
Să reducă subvenţiile

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Subvenţii pentru introducerea vechilor rase de porci

Actualitate - Irina SIMINICEANU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Rasele de porci Mangaliţa şi Bazna ar putea fi aduse şi la Botoşani. Un proiect al Ministerului Agriculturii propune un program de susţinere a crescătorilor de suine în vederea producerii cărnii de porc din cele două rase autohtone. Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) are la dispoziţie 90 de zile pentru identificarea unor potenţiali beneficiari ai ajutorului de minimis preconizat. Deşi sunt specifice României, cele două rase de suine nu se mai găsesc în multe judeţe, iar Botoşaniul se numără printre acestea. „Poate izolat mai este o gospodărie, două, unde creşte un exemplar din aceste rase, însă nu există nuclee de crescători”, a explicat Cristian Delibaş, directorul DAJ Botoşani.

Rasa Mangaliţa este apreciată pentru multe calităţi ale cărnii, una dintre acestea fiind nivelul scăzut de colesterol. I se mai spune şi „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare” deoarece analizele au constatat că procentul de acizi graşi nesaturaţi din această carne ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. Era foarte apreciată în Transilvania, însă românii au preferat să crească alte rase de suine, cu mai puţină grăsime. Cei care au ştiut să profite au fost ungurii, care au devenit celebri pentru produsele lor.

Rasa Bazna este recunoscută pentru carnea marmorată şi fragedă, însă a avut cam aceeaşi soartă şi tot din cauza surplusului de grăsime. Preferând profitul mai mare, fermierii au renunţat la frăgezime şi savoare, alegând să crească hibrizi, chiar dacă au carnea mai aţoasă şi fără gust. În plus, ambele rase se cresc mai greu, numărul porcilor fătaţi fiind mai mic.

Programul Guvernului ar putea introduce ajutoare de minimis şi avantaje în lanţ fermierilor care s-ar specializa şi pe aceste rase. Ar putea fi sprijiniţi atât producătorii, cât şi crescătorii şi procesatorii de mică talie, fondurile anunţându-se a se da începând cu anul 2018.

 

 

 
 
Vizualizari: 1041. |   Noteaza articolul :
  • Currently 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

    Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

    Autentificare:
    Am uitat parola
    Inregistrare
    Tine-ma minte
    Poza Zilei: Se înnoieşte parcul auto din oraş. O înmatriculează la vară, dacă nu are bani de uşi, că tot e fără taxe.
    Parerea mea:
    Program Filme CineGlobe
    Diverse: Horoscop

    Vremea:
    Acum: 25°C.
    La noapte: 14°C.
    Maine: 24°C. Detalii »

    Curs valutar:
    EUR:   4,6516 lei
    USD:   3,8120 lei

    Chestionar

    Raspunsuri »
    Chestionare vechi »
    Sumarul editiei:
    Bancul Zilei Caleidoscop Lumea digitala Mozaic