Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că proiectele Zonei Metropolitane vor îmbunătăţi traiul în Botoşani şi zonele limitrofe?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Comunele se revoltă contra Botoşaniului

Actualitate - Virginia CONSTANTINIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Zona Metropolitană începe să piardă membri. Comunele Răchiţi şi Mihai Eminescu s-au retras din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ZM) Botoşani, măsura fiind decisă de consilierii locali din cele două unităţi administrativ teritoriale.

Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiţi, a explicat că ZM nu a implementat până acum vreun proiect, singurul beneficiu pentru comunitate fiind achiziţia de energie electrică la bursă. „Să le plătim lor degeaba cotizaţie şi să nu se întâmple nimic, nu cred că este bine. Comuna Răchiţi nu a beneficiat de niciun proiect major. A fost o singură negociere cu o societate care furnizează energie electrică, la care s-a obţinut un preţ mai redus”, a spus edilul.

Acesta a reamintit că a solicitat să se facă un proiect de aducţiune de gaz pentru comunele din jurul Botoşaniului şi să fie implementat un sistem de transport integrat, însă nu s-a întâmplat nimic.

Edilul a adăugat că la Zona Metropolitană comuna Răchiţi plătea o cotizaţie de 17.000 de lei anual, bani care vor fi folosiţi pentru pietruirea drumurilor comunale.

 

„Să plăteşti atâţia bani doar pentru salarii şi deplasări nu e corect”

 

În comuna Mihai Eminescu, hotărârea a fost luată în şedinţa din luna ianuarie. Aneta Gireadă, primarul comunei, a precizat că hotărârea va fi comunicată conducerii Zonei Metropolitane după ce va fi primit avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului.

„În afară de preţul negociat pentru energia electrică, nu am beneficiat de niciun proiect, în condiţiile în care cotizaţia este foarte mare, de 17.000 de lei pe an”, a mai spus Aneta Gireadă.

 

„Decizia a fost una politică”

 

Florin Egner, directorul ZM, nu-şi face probleme în legătură cu retragerea celor două comune. „Decizia a fost una politică (n.r., primarii celor două comune sunt de la PNL) şi apreciem că a fost luată în detrimentul cetăţenilor. Hotărârea de retragere nu împiedică derularea Strategiei de dezvoltare integrată a Zonei Metropolitane Botoşani pentru perioada 2015-2020, în care pentru un proiect major, Şoseaua de centură a municipiului Botoşani prin Curteşti, a fost demarată pe SEAP procedura de achiziţie a Studiului de Fezabilitate în luna ianuarie a acestui an”, a mai arătat Florin Egner.

Florin Egner a mai anunţat că în acest an Zona Metropolitană are în planul de activitate realizarea Studiul de Fezabilitate pentru Transportul Public Metropolitan, în care cetăţenii din Răchiţi, alături de cei din zona periurbană Curteşti, Stăuceni, Mihai Eminescu şi Băluşeni vor beneficia de avantaje în deplasările locale cu mijloace de transport public în Botoşani sau în localităţile din ZMBT.

Cât priveşte reproşurile vizând lipsa proiectelor, acesta a explicat că Zona Metropolitană implementează proiecte în măsura în care apar ghidurile de finanţare. Astfel, prima oportunitate de finanţare a fost lansată la finele anului trecut şi viza realizarea unor incubatoare de afaceri.

„Am trimis adrese la patru dintre primării, una dintre ele fiind Răchiţi. Primarul Florin Bulgaru a fost încântat şi m-a rugat să vin la finele lunii ianuarie la o şedinţă, însă la acea şedinţă s-a votat pentru retragerea din zonă. A doua posibilitate de atragere a fondurilor europene de când s-a făcut Zona Metropolitană este pe programele operaţionale transfrontaliere cu Moldova şi Ucraina. Ghidurile s-au publicat în decembrie şi avem primul apel până în mai 2018”, a spus Florin Egner, adăugând că deja se scrie un proiect între Curteşti şi o localitate din Republica Moldova. Totodată, mai există protocoale încheiate cu Hliboca şi Drochia, în baza cărora vor fi implementate două proiecte, primul pe cultură, al doilea în domeniul sanitar.

Potrivit acestuia, prin achiziţia energiei electrice prin Bursa Română de Mărfuri, realizat de Zona Metropolitană, economiile la bugetul local al comunei Răchiţi au fost de 226.000 lei în anul 2015-2016 şi de peste 300.000 lei în anul 2016-2017.

„Noi ne continuăm proiectele”, a concluzionat Florin Egner.

Din ZM fac parte municpiul Botoşani, oraşul Bucecea şi comunele Băluşeni, Stăuceni, Curteşti, Roma, Vlădeni şi Consiliul Judeţean.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

  

 
 
Vizualizari: 3120. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 3 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de adrian-alyn:
  Este normal ce se intimpla nu e o revolta incompetentul de egner care a adus tiganii in Botosani pe vremea mandatului lui de primar era director acestei asa zise zone metropolitane numai pentru salariul de zeci de mii de lei pe care le patea fiecare comuna ca si contributie nebeneficiend de nici un leu sau proiect viabil ci doar deplasari vorbe frumoase si promisiuni desarte toate comunele sa se desparte de acest asa zis proiect care tine in spate un smecher si sa isi vada de proiectele lor personale ca egner a tinut 4 ani Botosaniul in saracie nu e in stare sa administreze 7 comune HAI CU URMATOARELE !
  2018-02-03, 08:22:09
 • 2. de defbine:
  Absolut corect. Primarii au spus adevarul, un sef mai nepotrivit al ZM nici ca se putea. Ce nu stim ce a facut cind a fost primar?S-a facut aceasta asa zis ZM ca sa primeasca un trepadus de la partid un post caldut cu salar gras si nu are nici o atributie. POLITICIANISM tipic romanesc.
  2018-02-03, 10:17:54
 • 3. de bre:
  dar daca zici ca totul este fandoseala politica, ia spune tu nene Egnere bilantul dumitale, ce ai facut concret (patru la Prefectura, trei la Casa de fete, etc... precum ’nea Caragiale), nu planurile de aici incolo; sa stim si noi astia, care nu stam nici in Rachiti si nici in Mihai Eminescu...
  2018-02-03, 10:36:58
 • 4. de roman:
  Problema cu asa zisa zona metropolitana este ca a fost creata tot pentru o rasplata politica. Egner a bagat bani in campania electorala pentru PSD si a fost rasplatit cu aceasta functie. Asta inseamna joc politic la noi. Primarii din comunele care s-au retras au perfecta dreptate si Egner este cinic atunci cind afirma ca a fost o decizie politica. Toate cheltuielile cu functionarea zonei metropolitane ar trebui sistate si facut un control la singe sa se vada exact pe ce s-au cheltuit banii. Daca va aduceti aminte tot aici a fost scandalul cu juristul angajat ilegal(fara studii) si care a luat salar gras o perioada buna de timp. Zona metropolitana este o utopie la Botosani si tot ceea ce a promis Egner in programul sau reprezinta fantasmagorii. Vezi constructia de piste de aterizare pentru avioane usoare in comunele componente a zonei metropolitane.
  2018-02-03, 11:14:13
 • 5. de Constantin:
  Sigur ca da , orasul in jurul caruia graviteaza comunele componente ZM trebuie sa aiba putere economica si financiara sa doteze acele localitati si sa apropie cu de toate viata rurala de ce-a a orasului . Ce s-a inceput e clar , vesnica jecmaneala romaneasca , si apoi ce are orasul BOTOSANI ca sa poata oferii acestor localitati din ZM sa prospere si sa atinga parametrii stabiliti ptr. dezvoltare din toate punctele de vedere . Firavele incercari facute sunt pe deplin nesatisfacatoare ptr. comune , ceea ce a dus si la aspectul retragerii celor doua localitati , iar realitatea arata ca au dreptate , nimeni neopunindu-se din conducerea judetului si a tarii la manevra . SUNTEM SI AICI MARI PACATOSI NENOROCITI , si nici nu vrea sa se inteleaga de citre multi ca in acest fel se organizeaza viata administrativ teritoriala pe viitor .
  2018-02-03, 16:31:47

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Au ieşit şi pisicile la o cafea, acuma că s-a încălzit.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -5°C.
La noapte: -8°C.
Maine: -1°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6650 lei
USD:   3,7930 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei: