Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Facturile primite de la E.ON pentru energie electrică şi gaz sunt diferite de cele din perioada precedentă?
Da, sunt mult mai mari
Da, dar probabil e o greşeală
Nu, plătesc cam aceeaşi sumă
Nu ştiu
Nu sunt abonat E.ON

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Bătaia de joc devine lege

Actualitate - Sebastian GHEORGHIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


 Decât să prindă hoţi, mai degrabă transformăm totul în cazemate. Aceasta pare să fie ideea pe care au ajuns să o promoveze mai marii Ministerului Afacerilor Interne, care au mai născocit o găselniţă pentru a pasa din nou totul pe seama oamenilor. Şi nu oricum, ci pe bani grei. De la 1 iulie 2018,  toţi agenţii economici care vehiculează sume de bani sau valori sunt obligaţi să efectueze o „analiză de risc la securitate fizică“, adică un soi de evaluare a riscurilor la furturi şi tâlhării. Cei care nu se conformează, riscă amenzi de până la 20.000 de lei, sumă care ar băga în faliment orice magazin de cartier sau din mediul rural.

 

Experţii cer sute sau mii de lei

 

Analizele de risc au fost introduse prin Legea privind paza şi protecţia bunurilor, obiectivelor şi valorilor şi prin alte două acte normative prin care au fost adoptate normele de aplicare. Aceste analize nu sunt efectuate de către poliţişti, ci doar de către experţi înscrişi în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (n.r. lista este pe site-ul poliţiei române) şi numai contra cost. Cea mai ieftină este undeva la 500 de lei cu TVA, iar cele mai complexe pot costa şi 10.000 de lei, mai ales dacă este vorba de o clădire mai mare, cu mai multe etaje şi intrări multiple.

Patronul trebuie să contacteze un astfel de expert, care ar trebui să vină la magazin şi să-i spună care sunt măsurile de siguranţă pe care ar trebui să le ia. Astfel, în funcţie de anumite elemente, unitatea primeşte un punctaj în funcţie de interpretarea grilei pe niveluri de risc. Raportul de evaluare a riscului face, însă, referire inclusiv la vecinătăţi, căi de acces, sursele de risc, zonele de impact, evenimentele produse şi cauzele riscurilor identificate pentru unitatea evaluată.

Punctajul cu valori mai mici de 40 indică un nivel de risc scăzut, un punctaj între 40 şi 70 indică un nivel de risc mediu, în timp ce tot ce depăşeşte 70 de puncte indică un nivel de risc ridicat. În acest ultim caz, evaluatorul poate dispune unele măsuri suplimentare pentru proprietarul afacerii, cum ar fi înlocuirea încuietorilor, montarea de grilaje la geamuri, buton de panică, senzori de mişcare, camere de supraveghere, sistem de alarmă conectat la un dispecerat, geamuri securizate, etc, în funcţie de specificul spaţiului.

Analizele de risc se pot reevalua la 18 luni, dacă apar schimbări în amenajarea sediului firmei respective sau se face altă evaluare dacă firma îşi mută sediul sau punctul de lucru. Dacă are loc o tentativă de jaf sau o spargere, atunci este nevoie de o nouă evaluare, evident contra cost. Şi nu oricum, ci în maxim 60 de zile de la eveniment.

 

Sarcini ale poliţiştilor aruncate pe umerii patronilor

 

Problema este că în toată această chestiune poliţia nu are vreo responsabilitate, protejarea împotriva infractorilor căzând strict pe umerii patronilor, care trebuie să scoată din nou bani din buzunare - fie că vor să se alinieze la norme, fie că nu (n.r. - în acest ultim caz fiind vorba de plata amenzilor).

Din discuţiile purtate cu patronii diverselor unităţi, mulţi administratori de spaţii au comparat situaţia ivită cu un fel de „taxă de protecţie”. Administratorii de firme cred că legislaţia a fost introdusă în urmă cu mai mulţi ani „cu dedicaţie pentru poliţiştii care ies la pensie”. Cu toate acestea, instrucţiunile ministrului Afacerilor Interne cu numărul 9 din 1 februarie 2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică au fost date din ordinul ministrului Radu Stroe, dar unii evaluatori au firme din 1993.

În judeţul Botoşani există 10 astfel de evaluatori, printre ei aflându-se Gheorghe Silistră, fostul şef al Serviciului Arme din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean până în urmă cu circa 15 ani.

 

 

 
 
Vizualizari: 3120. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 5 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de Constantin:
  POLITIA are responsabilitatea de a controla masurile luate de patron fata de cele stabilite la nivelul de risc , proprietatea este a patronului si el raspunde de ea si ia masurile de paza si integritate . Politia intervine doar daca personalul destinat pazei nu-si face datoria favorizind infractiuni , s-au au avut loc infractiuni , si interventia se va face la sesizare . Nu este obligatia politiei , ceia ce nici nu se poate , sa asigure integral paza si securitatea tuturor obiective si proprietati din zona de responsabilitate . Asa a-ti vrea voi ca politia sa fie si la circulatie si la proprietati si la piraiele unde copii se scalda , si pe terenurile de joaca , peste tot unde s-ar produce necazuri si ilegalitati , insa nu se poate , mai raspundeti si voi de ale voastre .
  2018-05-03, 12:08:37
 • 2. de Constantin:
  ERATA .......... tuturor obiectivelor si proprietatilor din zona ..........
  2018-05-03, 12:20:42
 • 3. de roman:
  Corect este ca infractorii sa stea dupa gratii nu oamenii cinstiti si corecti. Nu este normal ca cineva sa stea cu gratii la geam de frica hotilor si acestia sa actioneze nestingheriti fara frica de politie. Este normal sa-mi trimit copilul la o scoala cu gratii la geamuri? Ce sa mai inteleaga saracul? Politia nu-si indeplineste nici 20% din obligatii dar incaseaza salariile integral. De patrule de politie prin cartiere nu s-a mai auzit. Repede vor spune ca nu au masini si combustibil suficient de parca nu pot sa mearga pe jos si sa-si faca meseria. Cert este ca vor bani multi si raspundere putina sau deloc. Iar despre legislatie ce sa mai vorbim, ea adevenit una care favorizeaza clar infractorii si nu ajuta la combaterea fenomenului.
  2018-05-03, 15:15:08

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Când ajungi la spital, nici nu ştii cum trece timpul.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: 15°C.
La noapte: 13°C.
Maine: 26°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6225 lei
USD:   3,9099 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei:
Bancul Zilei