Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Sunteţi mulţumit de curăţenia din oraş?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Actualitate

Sănătate băgată în comă de calculatoare

Actualitate - Tudor CHIRIAC
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Sistemul sanitar este la un pas de a se prăbuşi din cauza sistemului informatic implementat de cei care îi reprezintă pe asiguraţii din România. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) s-a bazat atât de mult pe un sistem informatic ce şi-a dovedit din start ineficienţa, încât acum riscă să piardă totul - baze de date, pacienţi, boli, reţete, medicamente şi mai ales evidenţa serviciilor medicale prestate ce pot fi plătite de stat.

Situaţia critică a început de la 1 mai, de când Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a început să pice din oră în oră. Asta după ce, de la 1 mai, a expirat contractul de mentenanţă pentru Sistemele Informatice pentru Prescripţia Electronică, iar de la 1 aprilie SIVECO nu mai are contract de mentenanţă pentru baza de date Oracle a tuturor sistemelor informatice ale Casei de Asigurări de Sănătate. Farmaciştii botoşăneni spun că este tot mai greu să elibereze reţete, asta pentru că programul nu funcţionează deloc sau cu intermitenţe foarte mari, sunt reţete neintroduse în sistem de săptămâna trecută şi nu pot fi eliberate reţete fragmentate, sau doar pe o lună, multe fiind şi respinse la raportare.

 

„Este posibil să nu se mai facă internări”

 

Situaţia cea mai gravă este la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Botoşani, care este şi cel mai mare furnizor de servicii medicale. Transmiterea spre validare a serviciilor efectuate în cadrul unităţii spitaliceşti nu se poate realiza, sau se face cu mare dificultate, iar nimeni nu garantează că este şi validată.

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că sistemul informatic a funcţionat cu sincope de la 1 mai şi de pe 8 mai nu mai funcţionează deloc, iar în cazul în care serviciile spitalului nu sunt prevalidate în 72 de ore, nu se acordă finanţare pe acestea. „Toate internările şi externările din data de 8 mai şi până în prezent, toate consultaţiile din Ambulatoriu, toate analizele de la laborator sunt nevalidate din cauză că sistemul informatic este blocat. Este posibil să nu se mai facă internări, dacă se continuă aşa”, a declarat un medic din cadrul SJU Botoşani.

 

Autorităţi depăşite de situaţie

 

Reprezentanţii CNAS, depăşiţi de situaţie, încearcă totuşi să menţină sistemul pe linia de plutire şi să evite colapsul în sistemul informatic sanitar. Instituţia a luat măsuri pentru remedierea fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) şi au apelat, din nou, la cei la care renunţaseră cu doar câteva zile mai devreme.

„Specialiştii firmei SIVECO România au demarat deja, la solicitarea CNAS, activităţi tehnice în acest scop, care vor fi derulate până la soluţionarea indisponibilităţii temporare a PIAS, fără costuri din partea CNAS”, se arată în comunicatul CNAS. Pentru asta, luni noapte a fost închis complet tot sistemul.

Şefii CNAS dau asigurări că serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 şi până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor putea fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii mai 2018.

 

Medici în imposibilitatea de a emite reţete

 

Realitatea tinde să îi contrazică pe cei de la Bucureşti, în condiţiile în care farmaciştii au ajuns în situaţia de a nu se putea loga în sistem pentru a verifica şi elibera reţete, acestea putând fi solicitate spre eliberare de pacienţi în mai multe locuri, în acest fel. Mai mult, nici medicii de familie nu reuşesc uneori să acceseze platforma online pentru a putea emite reţete şi trimiteri bolnavilor, iar spitalele raportează greu sau deloc cazurile rezolvate, în urma cărora ar trebui să primească banii de salarii la finalul lunii.

 

Informaţii pierdute de pe carduri de sănătate

 

Rateurile din reţea au apărut chiar în 2015, când a devenit obligatorie folosirea cardului de sănătate (componenta CEAS a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate). Ulterior, s-a adăugat şi ultimul element al sistemului – Dosarul Electronic al Pacientului (DES), devenit obligatoriu din 2016. Odată cu creşterea volumului de operaţiuni în sistem s-au produs şi câteva defecţiuni, complexe, rezolvate mai mult sau mai puţin operativ.

Criza fără precedent a apărut după 1 mai, când SIVECO a refuzat să mai rezolve gratuit sesizările legate de baza de date Oracle ale sistemelor SIPE, SIUI si CEAS. Sincopele şi incidentele s-au înmulţit, iar rezolvarea lor s-a încercat cu ajutorul unor IT-işti din afara Casei, în lipsa unui contract cu o firmă specializată. Acest lucru înseamnă că în fiecare zi în care baza de date este afectată, se pierd informaţii de pe carduri de sănătate, informaţii din dosarele electronice ale pacienţilor.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

 
 
Vizualizari: 1405. |   Noteaza articolul :
 • Currently 4.56/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 4.6 din 9 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Cei bolnavi după cumpărături au început să se trateze.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 23°C.
  La noapte: 13°C.
  Maine: 26°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6225 lei
  USD:   3,9099 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Editorial Puls Ultima ora
  Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic