Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că este oportună o scutire de impozit pentru toate pensiile din România, aşa cum propun mai nou liberalii?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Editorial

Patru motive care-i permit lui Dragnea să facă ce vrea

Editorial - Pavel Lucescu - jurnalist
(citeste alte articole de acelasi autor »)


1. Nu există la ora actuală nicio forţă externă (ţară, instituţie) cu suficientă autoritate pentru a cenzura un guvern pus pe rele. Cui, dintre puternicii zilei, îi mai pasă cu adevărat ce ar spune, să zicem, Comisia Europeană dacă guvernul de la Bucureşti se apucă să schimbe legile justiţiei pentru a face din DNA o unealtă supusă politicienilor? Ce ambasador occidental ar mai fi luat în serios dacă şi-ar exprima “îngrijorarea” cu privire la faptul că guvernul vrea să limiteze independenţa CSM sau că ignoră cu bună ştiinţă o decizie a Curţii Constituţionale? Atmosfera generală, verificată după o campanie în care Soros a fost indicat cu succes drept personajul malefic din spatele a tot ce merge rău în România, e de respingere apriori a oricărei voci care ar putea fi acuzată de amestec în treburile noastre interne.
2. Complicităţile transpartinice, în ciuda aparenţelor, sunt mai puternice ca oricând. Tot campania electorală, pentru cine a avut ochi să vadă, a funcţionat ca un turnesol. PNL şi-a înnoit consistent garnitura de aleşi în Parlament, dar asta e doar ce se putea vedea cu ochiul liber. Pentru că în spatele lor, şefii reali ai structurilor de partid, de la nivel de comună până la conducerea centrală, sunt, majoritatea, oameni cu interese perfect compatibile cu ale celor din PSD. În realitate, campania electorală a PNL, dincolo de lozinci, a fost un mare blat. Primari, consilieri, şefi de filiale mici şi mari, sponsori, chiar şi simpli membri, în majoritatea lor nu l-au înghiţit deloc pe Cioloş, formal vârful de lance al campaniei lor, şi au sperat, contribuind prin sabotaj discret, la înlăturarea cât mai rapidă a lui şi a ceea ce reprezenta el şi guvernul său pentru sistemul politic. E o iluzie copilărească să crezi că politicienii liberali care ani de zile s-au înfruptat alături de pesedişti din banul public au ajuns peste noapte, de dragul lui Cioloş, să-şi dorească o justiţie independentă sau o birocraţie şi administraţie transparente. La fel şi în cazul celor din PMP, că de ALDE nici nu mai trebuie să pomenim, ăştia au făcut-o pe faţă, programatic.
3. PSD a câştigat alegerile cu cca. 45 la sută din voturile exprimate. Puţin, vor spune unii, având în vedere ponderea reală a acestor 45 de procente în totalul populaţiei cu drept de vot, care reprezintă mai puţin de 20%. Dar, din nou, e naiv cine-şi imaginează că PSD stă de fapt în doar unul din cinci români şi că măcar alţi doi, să zicem, adică dublu, le sunt împotrivă. În primul rând că cei mai mulţi dintre cei care n-au fost la vot nu-s deloc anti-pesedişti. Sunt doar pur şi simplu indiferenţi cine ajunge la putere. Vocal, mulţi dintre ei se declară împotriva tuturor politicienilor (”toţi sunt nişte hoţi, sunt aceeaşi mizerie”), în realitate nu-i mai interesează aproape deloc ce se întâmplă în politică, cine guvernează, cine e în opoziţie, ce legi se mai dau, ce spune cutare sau cutare politician (cu excepţia chestiunilor de can-can). Orice guvernare, oricât de ticăloasă, se poate baza oricând pe tăcerea şi indiferenţa lor. Și sunt cei mai mulţi, să nu ne amăgim.
4. Capacitatea aşa numitei societăţi civile de a amenda sau cenzura abuzurile guvernării şi de a contrabalansa debilitatea structurală a opoziţiei politice este şi ea la un minim istoric. Cazul Colectiv a fost o excepţie, pentru că acolo a fost vorba de o solidaritate organică, generaţională, cu victimele tragediei, cum rar se mai poate întâmpla. Când îţi vezi prieteni sau cunoscuţi arşi de vii, când victimele sunt tineri pe care chiar dacă nu-i ştii îi simţi ca fiind de-ai tăi, ieşi în stradă şi protestezi. Dacă însă un guvern vrea să schimbe o lege care te va afecta poate cândva dar cel mai probabil târziu şi cu consecinţe greu de estimat în prezent, stai acasă şi, cel mult, comentezi, te indignezi sau faci glumiţe pe facebook.  Partea cu adevărat activă şi sensibilă la orice deviere de la normalitate e atât de redusă că nu umpli cu ea niciun stadion mai măricel.

 
 
Vizualizari: 758. |   Noteaza articolul :
 • Currently 3.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 3.8 din 4 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Dacă nu ai bani de taxi, nu trebuie să mai suni la 112, că sună şoferul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -6°C.
  La noapte: -4°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6650 lei
  USD:   3,7930 lei

  Chestionar

  Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Joburi Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic