Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că România ar trebui să îşi mute ambasada la Ierusalim?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Editorial

Însă, unde-au fost românii?

Editorial - Lucia OLARU NENATI - scriitor
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Şi a fost din nou marele concurs internaţional de muzică Eurovision. De astă dată, în Portugalia. Organizat impecabil, prezentat imparţial, desfăşurat cu o risipă de efecte tehnice impresionante, chiar copleşitoare, încât simţeai parcă spectacolul vizual, plin de flăcări şi cascade pirotehnice, ca fiind mai important decât miezul lucrurilor, muzica, interpretarea şi substanţa care contează şi justifică toată această debordare de forţe conjugate. Prima impresie a fost, din nou, iar şi iar, aceea că, cel puţin în prima instanţă,  nu se poate reţine nici o melodie, că nu te subjugă nici un refren, nici un şlagăr, cum se întâmpla odinioară cu melodiile cântate de ABBA, de Michael Jackson, de Al Bano şi Romina Power, de Julio Iglesias, de Tina Turner şi atâţia alţii ale căror cântece au intrat pe vecie în  patrimoniul muzical al lumii. Dar, de, nu se pot creea capodopere în fiecare zi şi trebuie să evoluăm şi să evaluăm lucrurile în daturile timpului şi circumstanţelor de acum. Adică ale unei manifestări muzicale în care cuvântul de ordine este cantitatea cât mai impresionantă de decibeli pe cap - pardon - pe ureche, de locuitor...al planetei. Şi în acest context general asurzitor se impune să se deosebească ceva, nişte piese cât de cât mai reuşite decât altele. Mie, personal, mi-au făcut o impresie mai bună acele cântece interpretate în limba ţării pe care o reprezenta concurentul, ca o excepţie, realizată în special de ţările balcanice, de la trendul de mimetism şi slugărnicie generală. Şi mai apoi, de acele puţine piese în care se percepea o undă de armonie, de profunzime şi vibraţie afectivă, sufletească, şi de aceea nu m-am mirat când prima melodie anunţată în etapa a doua a fost aceea a Serbiei pe care am perceput-o ca atare. Ei, însă trebuie să mai menţionăm o mare „carenţă”: ne-a lipsit, vai, femeia cu barbă!
Dar să ne „focusăm” (că tot suntem în zodia calchierilor anglofile!) asupra candidaturii româneşti, aceea care, de-a lungul timpului, s-a situat mereu, dacă nu în frunte, că de, muzica e una, iar geopolitica e alta; dar măcar pe un loc mai mult sau mai puţin onorabil. Dar acum, exclamaţia comentatorului TV a exprimat reacţia noastră generală: „Nu pot să cred!”. Şi chiar a fost foarte greu „de înghiţit” rezultatul acesta umilitor că, de astă dată, nu ne-am mai calificat pentru faza finală, deşi prestaţia formaţiei noastre a părut a fi cel puţin în rândul celor convingătoare. S-a comentat de atunci în fel şi chip, s-au găsit scuze şi acuze care însă nu mai ajută la nimic.
Eu voi repeta ceea ce am afirmat şi altădată şi anume că pe ecranele noastre se perindă de ani buni o mulţime de concursuri artistice, numite fie „Românii au talent”, „Vocea României”, „Te cunosc de undeva” şi încă altele în care de-a lungul timpului s-au remarcat performanţe şi voci excepţionale, impresionante, care au entuziasmat juriile, sălile şi tele-privitorii. Însă unde sunt toţi aceşti performeri şi de ce nu servesc la nimic toate aceste talente descoperite astfel, dacă la o asemenea competiţie de anvergură internaţională nu le folosim nicicând?
Dar să punem punctul pe i. Dacă la evaluarea prestaţiilor au un rol major voturile conaţionalilor din diaspora, nu din interiorul ţărilor, nu s-ar cuveni ca reprezentativa României să câştige net primul loc din tot Eurovisionul? Că doar cota de emigrare a românilor se zice că e întrecută doar de aceea a Siriei, care însă pare-mi-se că nu participă la acest concurs! Şi-atunci de ce toată această mulţime de români plini de dor de ţară, de mititei, de pască şi de sarmale nu-şi manifestă dorul şi ataşamentul de „rădăcini”, de origini, şi prin susţinerea în acest fel a echipei ţării lor? Adică diaspora Moldovei e mai vrednică şi mai plină de patriotism decât a Ţării-mamă? Ba încă avem a le mulţumi că, măcar din punctul de vedere al reprezentării etnice, tot ne-au salvat o leacă obrazul! Şi tot referitor la Moldova, e de mirare faptul că juriul României i-a acordat doar nota 7, pe cand cel al Rusiei i-a acordat nota 12. Şi ne tot căinăm că, vai, propaganda rusească plusează mereu întru atragerea simpatiei moldovenilor! Nu-i în regulă şi nici o scuză şi nici o explicaţie nu stă în picioare şi tot ce poate fi evocat în aceste circumstanţe este celebrul vers: „Însă unde-au fost românii când a fost tăiat Viteazul?”. Da, întrebarea reverberează îndelung ca un ecou: „Însă unde-au fost românii?” de-au lăsat să se întâmple aşa o ruşine? 

 
 
Vizualizari: 803. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 14 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de Constantin:
  Tot ca acum , in bejenie si la gura sobei au fost romanii cind a fost taiat VITEAZUL . Ce nu e clar ca raul cel mai mare singuri ne facem , si al dracului de bine stim sa ne sabotam si frinele cind cineva mai rasarit incearca sa ne opreasca . Regretabil ca ne dam seama de asa ceva prea tirziu uneori , cind suntem gata , gata a ne prabusi .
  2018-05-15, 16:53:46

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Reclama aia e pusă greşit. Trebuie să parchezi aşa, ca să o citeşti integral.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: 23°C.
La noapte: 13°C.
Maine: 26°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6225 lei
USD:   3,9099 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei:
Editorial Puls Ultima ora
Invatamant Bancul Zilei Mozaic