Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Care ar fi cea mai bună soluţie pentru ca România să depăşească actuala criză politică?
Un alt guvern PSD
Păstrarea actualului guvern
Suspendarea preşedintelui Iohannis
Alegeri anticipate
Nu ştiu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Posta redactiei

Nelămuriri de la valoarea juridică a testamentelor

Posta redactiei - Roxana RUSU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Unul dintre cititorii cotidianului nostru, Gheorghe M., care locuieşte în Ştefăneşti, ne-a trimis pe adresa redacţiei o scrisoare prin care ne adresează mai multe întrebări legate de testamente şi acte juridice.  

 

„Am două testamente, unul de la bunica mea şi unul de la bunicul meu, prin care mi se lasă moştenire bunurile imobile ce au aparţinut acestora. Ce valoare juridică are acest testament, după decesul bunicilor, în cazul în care sunt mai mulţi moştenitori?”, este una din întrebările adresate de cititorul nostru.

 

Acesta a mai explicat că are împuternicire notarială pe o perioadă de cinci ani de la bunicul său, pentru a fi reprezentat într-un proces de succesiune pentru moştenirea părinţilor bunicului şi a dorit să cunoască dacă împuternicirea mai are valoare juridică dacă bunicul a decedat înainte de finalizarea procesului.

 

 

 

Referitor la prima întrebare, ca şi principiu, o persoană îşi poate lăsa moştenirea oricui doreşte. Însă există şi moştenitori rezervatari, care beneficiază de o parte din moştenire împotriva voinţei defunctului. Prin urmare, masa succesorală se divide în două părţi: rezerva succesorală, destinată a fi moştenită de moştenitorii rezervatari şi cotitatea disponibilă în privinţa căreia voinţa defunctului este suverană. Moştenitorii rezervatari sunt descendenţii defunctului de orice grad, respectiv copiii (indiferent dacă sunt din căsătorie sau din afara acesteia), nepoţii, strănepoţii, părinţii defunctului, precum şi soţul defunctului. Dacă defunctul a lăsat legate (dispoziţii testamentare) în favoarea uneia sau mai multor persoane care nu ar avea vocaţie legală să vină la moştenire, dar există şi moştenitori rezervatari, atunci mai întâi se va stabili cota legală a acestora din urmă. Spre exemplu, dacă o femeie lasă prin testament întreaga moştenire unei persoane fără vocaţie legală, fiul va beneficia de rezerva succesorală ca şi descendent al ei. Dacă acesta nu este singurul descendent, rezerva succesorală va fi de jumătate din moştenire, ceea ce înseamnă că beneficiarul testamentului se va bucura de cealaltă jumătate. Se va stabili masa succesorală în funcţie de care se determină rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă. Dacă rezerva succesorală a fost depăşită, există operaţiuni de refacere a ei pentru ca moştenitorii rezervatari să primească părţile ce li se cuvin.

 

Ţinând cont de complexitatea situaţiei, pentru această situaţie dar şi pentru cea de-a doua întrebare adusă în atenţie de dumneavostră am luat legătura şi cu specialiştii de fond funciar din cadrul Instituţiei Prefectului. Aducându-le la cunoştinţă situaţia în care vă aflaţi şi documentele pe care le deţineţi, aceştia au fost de părere că totuşi cel mai bine ar fi să vă adresaţi unui notar, întrucât acesta este cel mai în măsură să vă indice calea cea mai scurtă de urmat în dilemele cu care vă confruntaţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Vizualizari: 723. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Finanţatorul FC Botoşani încearcă să facă economii la bugetul echipei. Asta până pune Dragnea programul de guvernare în aplicare, evident.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -2°C.
  La noapte: -6°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6606 lei
  USD:   3,7828 lei

  Chestionar

  Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: