Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că vacanţa elevilor ar trebui prelungită până vineri, la fel ca în capitală?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Economic

Salariul minim ucide lohnul

Economic

Majorările succesive ale salariului minim pe economie din ultimii ani (creştere cu 200% în ultimii patru ani) au creat un fenomen îngrijorător. Contractele de lohn în confecţii, domeniu în care România era campioană în regiune în urmă cu câţiva ani, au început să migreze spre ţările din spaţiul ex-iugoslav, urmând să lase în România, în urma lor, un şomaj în creştere, transmite Digi24.ro.

„Impactul creşterii salariului minim pe economie este destul de grav”, avertizează Mihai Păşculescu, prim vicepreşedinte FEPAIUS, asociaţie patronală care reprezintă 283 de firme din domeniile textile, confecţii, pielărie din România.

Păşculescu afirmă că economia europeană se află într-o situaţie economică dificilă şi de aceea orice creştere a costurilor (inclusiv cea cauzată de creşterea salariului minim) nu poate fi absorbită de piaţă. Pe lângă peisajul economic european, caracterizat de apatie, este vorba şi de Brexit şi de slăbirea lirei sterline care a scumpit exporturile noastre. „Aceste costuri (n.r. - cu creşterea salariului minim) nu se pot transfera în preţurile practicate, tendinţa la nivel mondial este de micşorare a costurilor, nu de creştere”, spune el.

Ponderea salariilor în costuri este în industria textilelor de 40% iar majorarea salariului minim va duce la o creştere de 15-16% a întregului fond de salarii.

În plus, spune Păşculescu, dar şi Mihai Lupu de la asociaţia „Future in Textiles”, creşterea salariului minim la 1.450 de lei de la 1 februarie este doar o faţetă a problemei. Odată crescute salariile celor mai prost plătiţi angajaţi vor trebui majorate şi salariile categoriilor superioare. „Cei care au peste salariul minim se situează la un coeficient de 1,2 faţă de acesta. Ei îşi vor face norma şi vor vedea că diferenţa dintre ei şi cei mai prost plătiţi a ajuns foarte mică, va fi un efect pervers”, spune Păşculescu.

„Dacă creşti cu 16% baza, automat trebuie să măreşti şi celelalte salarii în pondere la fel de mare pentru a nu descuraja munca. Efectul va fi de domino”, spune Mihai Lupu.

Păşculescu şi-ar dori ca măcar statul să nu crească şi venitul minim garantat astfel încât beneficiarii acestuia să aibă motivaţia necesară pentru a se angaja şi pentru a acoperi cererea de muncă din domeniul industriei uşoare.

 

Problema contractelor încheiate anul trecut

 

Ceea ce îngrijorează patronatele din confecţii este faptul că la acest moment valorile contractelor semnate cu partenerii străini sunt bătute în cuie, cel puţin până la jumătatea anului curent, şi nu mai pot fi schimbate. „Toată lumea este disperată, nu avem cum să mărim preţurile, mai ales că toţi au deja contractele făcute”, spune reprezentantul FEPAIUS.

„Fiecare companie are resorturile necesare să reziste la şocuri de scurtă durată. Problema este că acum şocul nu mai este de scurtă durată. Cât poţi să pui marjă în contract ca să îţi crească un factor de producţie cu 16%?”, se întreabă Mihai Lupu. El nu contestă nevoia de creştere a salariului minim, ci modul grăbit în care s-a recurs la această măsură, fără a lăsa timpul necesar producătorilor să îşi acomodeze preţurile. La jumătatea anului trecut când negociau contracte pentru 2017 nu exista nicio informaţie oficială privind actualele majorări. Contractele pentru primul semestru al acestui an au fost semnate cu partenerii externi în vara anului trecut, iar producătorii au fost luaţi acum prin surprindere.

 

Ţările fostei Iugoslavii, concurente la lohn

 

Costurile în creştere vor mai determina un fenomen. Migraţia comenzilor formulate de partenerii occidentali dinspre România spre alte ţări unde există predictibilitate. Este vorba de ţările fostei Iugoslavii. „S-au mutat către fostele ţări iugoslave, cum ar fi Croaţia care este ţară membră UE. Alte destinaţii sunt Serbia, Muntenegru şi mai jos, spre Albania. În aceste ţări ca urmare a programului de aderare la UE sau probabil a mediului politic există predictibilitate fiscală mai mare”, spune Mihai Lupu.

În mod teoretic, orice creştere a salariului minim pe economie este destinată să ducă la micşorarea sărăciei, la ameliorarea condiţiilor de viaţă. Practic însă, şi acesta ar putea fi cazul industriei confecţiilor, una dintre consecinţe ar putea fi chiar degradarea condiţiilor de viaţă. În primul rând, de creşterea salariului vor beneficia doar cei rămaşi în activitate căci destul de mulţi ar putea fi concediaţi.

Mihai Păşculescu crede că afectată va fi 20% din piaţă reprezentată de subcontractori. Conform lui, 80% din producţia din domeniu merge la export, iar 60% sunt contractori direcţi.

În faţa unor presiuni în creştere a costurilor, mulţi patroni vor pune presiune pe angajaţi în sensul măririi normelor. Oricum, potrivit relatorilor din presă, abuzurile, reprezentate de ore suplimentare neplătite, lipsa sindicatelor sau a contractelor colective de muncă, sunt frecvente. Mihai Păsculescu spune că marii clienţi din Europa de vest comandă audituri sociale la contractori pentru a vedea dacă sunt respectate condiţiile decente de muncă. Abuzurile ar avea loc mai degrabă la subcontractori, aici lipsind inclusiv contractele colective.

Costurile cu munca în creştere vor obliga patronii să pună presiune pe randamentul angajaţilor. „Riscul este să se analizeze din nou productivitatea fiecărui angajat şi să se hotărască probabil renunţarea la acei angajaţi mai puţini productivi. Altă soluţie ca să nu dea faliment nu vedem. Acum avem 260.000 angajaţi în confecţii, gândiţi-vă ce ar însemna 10.000 de şomeri”, spune Mihai Lupu, adăugând că o estimare mai precisă a numărului de şomeri apăruţi după decizia Guvernului se va putea face doar luna viitoare.

 
 
Vizualizari: 2854. |   Noteaza articolul :
 • Currently 2.60/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 2.6 din 5 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de StolniceanuL:
  Chiar si dupa marire salariile sunt foarte mici. Nu salariul minim e problema fundamentala. Probl ema consta in lipsa infrastructurii, managementul uman slab al firmelor si coruptia sistemului de stat care apasa producatorii de orice fel !
  2017-01-10, 12:19:01
 • 2. de comis009:
  Inca un motiv sa dezumfle elanul lui DRAGNEA , si justificari in scopuri propuse in programul PSD . E clar ca toate aceste hachite au mare influenta in proiectul de buget pe 2017 . Si sigur sa credem ca e doar inceputul , cu subtilitate vor fi bagate si alte inadvertente intre promisiuni si realitate .
  2017-01-10, 16:08:24

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Departe sunt vremurile când se putea circula liniştit cu maşina.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -6°C.
La noapte: -4°C.
Maine: -1°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6650 lei
USD:   3,7930 lei

Chestionar

Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei: