Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Aţi depus documente pentru a cere restituirea taxei auto?
Da
Nu
Intenţionez să depun
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Economic

Combinatul de la Galaţi, scos la vânzare

Economic

Conducerea Grupului ArcelorMittal a făcut public, în mod oficial, că este dispusă să renunţe la combinatul siderurgic de la Galaţi, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană privind preluarea combinatului Ilva, din Italia. Pe lângă unitatea de la Galaţi, pe lista inclusă în „pachetul de separare” înaintat de ArcelorMittal se află şi alte unităţi europene: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle, Belgia; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia, scrie publicaţia gălăţeană „Viaţa liberă”.

Renunţarea la combinatul siderurgic de la Galaţi, precum şi la celelalte unităţi europene menţionate, reprezintă o concesie pe care ArcelorMittal ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor antitrust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva. Lucrurile au început să se complice în momentul în care, după notificarea tranzacţiei privind Ilva, în septembrie 2017, către instituţiile europene, acestea au devenit îngrijorate de faptul că, prin achiziţia unităţii italiene - cea mai mare oţelărie din Europa, Grupul ArcelorMittal ar deveni prea puternic, iar acest lucru ar putea să afecteze competitivitatea pieţei europene a oţelului. Aşa se face că, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele antitrust.

La acea vreme, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, declara: „Oţelul este o materie primă pentru multe produse pe care le folosim zilnic, iar industriile dependente de oţel au 30 milioane de angajaţi în Europa. Aceste industrii trebuie să acceseze oţel la preţuri competitive pentru a putea concura pe pieţele globale. Acesta este motivul pentru care vom investiga cu atenţie impactul planurilor ArcelorMittal de a cumpăra Ilva, în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu concurenţial pe piaţa oţelului”. Pe scurt, a apărut temerea că ArcelorMittal ar putea profita de poziţia dominantă pe piaţă pentru a creşte preţurile la o serie de produse.

Dacă instituţiile europene vor fi de acord cu propunerea înaintată de ArcelorMittal, atunci grupul siderurgic va avea cale liberă pentru achiziţia Ilva, iar unităţile siderurgice parte a „pachetului de compensare” vor fi scoase la vânzare. „Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”, se precizează în comunicatul de presă al Grupului ArcelorMittal.

 

Cine ar putea fi interesat de siderurgia gălăţeană

 

Dacă se va ajunge la vânzarea ArcelorMittal Galaţi, una dintre variante vehiculate pe piaţa oţelului privind un posibil cumpărător ar fi un joint-venture între Marcegaglia (Italia) şi Metinvest (Ucraina). Marcegaglia a făcut parte iniţiat din Am Investco, asocierea condusă de ArcelorMittal, ce a depus oferta de cumpărare a combinatului Ilva, dar compania italiană s-a retras din afacere, la sfârşitul anului trecut, tot pentru a răspunde solicitărilor antitrust ale instituţiilor europene. Metinvest este deţinută de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, iar în 2016 a raportat afaceri de peste 9,5 miliarde de euro.

Un alt posibil cumpărător, în cazul în care combinatul de la Galaţi ar fi scos la vânzare, este un joint-venture între producătorul german ThyssenKrupp şi indienii de la Tata Steel. În septembrie 2017, cele două companii au încheiat un memorandum pentru a-şi uni afacerile din domeniul oţelului, pentru a putea concura astfel cu ArcelorMittal pe piaţa europeană. În acest context, o eventuală achiziţionare a combinatului de la Galaţi ar putea deveni o oportunitate destul de tentantă.

Nu în ultimul rând, o variantă ar fi ca statul român să răscumpere combinatul şi să caute el un partener strategic.

 
 
Vizualizari: 459. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Când nu poţi face direct copy-paste şi trebuie să scrii cu mânuţa ta, mai apar şi greşeli. Că oameni suntem.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 15°C.
  La noapte: 12°C.
  Maine: 21°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6606 lei
  USD:   3,7886 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Interviu Editorial Puls Ultima ora
  Invatamant Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic