Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Consideraţi că ar trebui să se renunţe definitiv la taxele auto?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria International

Iarna îngreunează accesul migranţilor în Europa

International

Situaţia a mii de migranţi devine din ce în ce mai precară în timp ce gerul şi viscolul se instalează în ţări europene precum Grecia, Macedonia, Bulgaria şi Serbia. Între timp, activiştii au început să trateze primele cazuri de degerături, iar cel puţin trei migranţi au murit de hipotermie la graniţa bulgaro-turcă, scrie DPA.

În Belgrad, aproximativ 2.000 de migranţi sunt nevoiţi să supravieţuiască iernii fără un acoperiş deasupra capului, după ce autorităţile sârbe au anunţat că adăposturile pentru solicitanţii de azil sunt deja supraaglomerate. „Ultimele trei nopţi au fost într-adevăr insuportabile. Ne ghemuim şi îngrămădim împreună în jurul unui foc şi apoi tremurăm. Poate putem să ne pierdem cunoştinţa câteva ore. Restul nopţii doar tremurăm”, a declarat Asif, un adolescent afgan în vârstă de 18 ani care este blocat în Serbia. Adolescentul locuieşte împreună cu mai mulţi prieteni într-un depozit feroviar abandonat, care este situat în spatele gării din Belgrad. Autorităţile sârbe estimează că aproximativ 1.000 până la 2.000 de persoane locuiesc în asemenea depozite abandonate, în vreme ce organizaţiile nonguvernamentale susţin că numărul migranţilor forţaţi să locuiască în asemenea condiţii este mai aproape de 2.000 de persoane.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) din Serbia estimează că aproximativ 6.000 de migranţi locuiesc în adăposturile pentru solicitanţi de azil, care şi-au depăşit cu mult capacitatea de funcţionare.

Temperaturile din Belgrad au scăzut la începutul săptămânii până la -15°C.

Migranţii se plâng că viscolul puternic a răcit şi mai tare podeaua de ciment a depozitelor feroviare. Cel mai mare depozit feroviar este parţial încălzit şi adăposteşte cea mai mare populaţie de migranţi din metropola Belgrad.

Activiştii Medicins Sans Frontieres (MSF) au instalat mai multe încălzitoare pe bază de petrol, care sunt dotate cu ventilatoare şi împrăştie aerul cald prin conductele şi ferestrele din depozit. „Aceste încălzitoare aduc temperatura la 0°C, atât timp cât nu bate şi Koşava”, a explicat un activist. Însă, migranţii sunt forţaţi să pornească mai multe focuri în interiorul acestor depozite pentru a se încălzi.

Depozitele sunt separate de căi ferate abandonate care servesc drept toalete pentru migranţi.

În alte depozite temperaturile coboară adeseori sub 0°C. De asemenea, migranţii utilizează adeseori traverse pentru a întreţine focul în timpul nopţii. „Este foarte frig şi respirăm un aer murdar din cauza acestor focuri. Tuşim tot timpul, dar nu avem unde să mergem. Nu vreau să merg înapoi acasă. Vreau în Ungaria şi apoi în Italia. Dar nu pot să rămân aici, este oribil. Oamenii sunt bolnavi şi niciun ajutor nu vine”, a explicat tânărul afgan Kaship Han.

Acesta s-a înregistrat ca migrant, însă a primit doar un document care demonstrează că a solicitat azil şi un termen limită de 72 de ore pentru a ajunge la tabăra de migranţi Presevo, situată la aproximativ 400 de kilometri de Belgrad.

Ruta balcanică este blocată, iar migranţii din Serbia au puţine speranţe că vor ajunge vreodată în Europa. De asemenea, călăuzele au scumpit considerabil drumul până în ţările occidentale, iar migranţii sunt dependenţi de traficanţi pentru a trece graniţele.

 
 
Vizualizari: 710. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Decât să cari laptele şi să îngheţe, mai bine mergi cu recipientul în original.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -6°C.
  La noapte: -4°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6650 lei
  USD:   3,7930 lei

  Chestionar

  Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Joburi Bancul Zilei Lumea digitala Mozaic Monitorul femeilor