Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze după ce a fost acuzat de corupţie?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria International

Amenzi în Transnistria pentru alfabetul latin

International

Simpla utilizare a alfabetului latin pentru aşa-numita „limbă moldovenească” (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, unde dreptul la educaţie întâmpină numeroase restricţii atunci când este vorba de grafia latină, se menţionează într-un raport Promo-LEX (o organizaţie neguvernamentală de la Chişinău), care mai arată că în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătăţiri privind situaţia drepturilor omului în stânga Nistrului, relatează luni publicaţia Independent.md.

Potrivit raportului menţionat, Liceul „Evrica” din Râbniţa - unicul cu predare în limba română în acest orăşel industrial din Transnistria - este obligat să achite peste 30.000 de euro anual pentru închirierea spaţiului. De fapt, conducerea liceului a denunţat în repetate rânduri preţul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor şi presiuni la adresa profesorilor şi a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană activează opt şcoli cu predare în grafie latină: Liceul „Alexandru cel Bun” Tighina/Bender; Liceul „Ştefan cel Mare” Grigoriopol; Liceul „Lucian Blaga” Tiraspol; Liceul „Evrica” Râbniţa; Liceul „Mihai Eminescu” Dubăsari; gimnaziile din localităţile Corjova şi Roghi, precum şi gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/Bender.

În 33 de instituţii din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învaţă din manuale după curricula Federaţiei Ruse numai că traduse în „limba moldovenească”, adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicaţia „Ziarul de Gardă”

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex aminteşte că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanţilor peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menţionat semnalează că, în urma hotărârii Curţii Constituţionale de la Chişinău care a declarat ilegale trupele şi bazele militare din stânga Nistrului - teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state -, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obţinere a cetăţeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldaţii ruşi.

 

 
 
Vizualizari: 672. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: O metodă de ieşire în caz de urgenţă. Sau dacă e stricat liftul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 11°C.
  La noapte: 8°C.
  Maine: 25°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6490 lei
  USD:   3,8160 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: