Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Aţi fi de accord ca medicii să nu mai plătească impozit pe venit?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Magazin

Torţionar ucis de fantomele victimelor

Magazin

Fost comandant al penitenciarelor din Galaţi (celebrul „ring al morţii” din perioada 1947-1960) şi  din Gherla, Goiciu este considerat cel mai sadic director de puşcărie din istoria României.

 

Unul dintre cei mai cumpliţi torţionari din timpul regimului comunist din România a fost, fără îndoială, gălăţeanul Petrache Goiciu (supranumit de deţinuţi „Satana Roşie”), individ care a avut pe conştiinţă moartea prin înfometare şi tortură a mii de oameni nevinovaţi.

 

Parvenit de meserie

 

Cariera lui Petrache Goiciu este un exemplu de parvenire fără scrupule. Născut în 1905, la Galaţi, provenea dintr-o familie modestă: era fiul unui salahor în port şi al unei femei care muncea cu ziua, ca spălătoreasă. A absolvit cele patru clase ale şcolii gimnaziale, după care a urmat o perioadă în care şi-a ajutat mama (rămasă văduvă pe când Petrache avea cinci ani) în munca de spălătoreasă. La 16 ani se angajează la Fabrica de cuie „Fischer”, iar după doi ani devine ucenic la Depoul de locomotive Galaţi, unde învaţă meseria de lăcătuş. A muncit acolo peste două decenii, însă singurele lucruri notabile sunt implicarea în câteva scandaluri cu şefii direcţi, dar şi faptul că, în acea perioadă, l-a cunoscut pe (atunci) tânărul Gheorghe Gheorghiu Dej, care avea să devină lider al Partidului Comunist şi apoi şef al statului român. În anul 1945, este promovat, cu sprijinul acestuia, „responsabil de cadre” al Partidului Muncitoresc Român la Regionala CFR de la Galaţi.

 

Director la puşcărie fără să fie angajatul ei

 

În 1947, din dispoziţia prim-secretarulului Regionalei de Partid, este transferat la Penitenciarul Galaţi, unde este numit, direct, director adjunct.  Culmea este că, vreme de câteva luni, Goiciu a condus penitenciarul fără să fie angajat oficial la MAI, fiind în continuare retribuit pe o funcţie administrativă în cadrul CFR.

Însă ajungerea la penitenciar face ca ticăloşia lui Goiciu să explodeze, căci trece de la sforării minore cu funcţii mărunte la comploturi majore, de viaţă şi de moarte. Prima dintre victimele făcute în noua funcţie a fost chiar şeful său, Ion Erşov, directorul instituţiei, pe care l-a înlăturat „demascându-l” la Regională şi apoi i-a luat locul, în martie 1948. 

„Foaia calificativă” a funcţionarului Petrache Goiciu, întocmită pe perioada 1 octombrie 1947 – 1 octombrie 1948, îl aprecia ca fiind „bun în funcţiune”, având un comportament corespunzător faţă de personal, cu toate că din când în când „mai bea puţin”. Mărturiile foştilor subordonaţi  şi ale deţinuţilor care au supravieţuit arată însă că individul era un beţiv notoriu. 

 

Puşcărie transformată în abator

 

În perioada în care aceasta l-a avut ca director-comandant pe căpitanul Petrache Goiciu, puşcăria gălăţeană a dobândit faima de „abatorul deţinuţilor politici”, iar lui i s-a pus eticheta de „Satana Roşie”. Mărturiile legate de faptele lui Petrache Goiciu îl înfăţişează pe acesta ca pe un psihopat în toată, regula, ale cărui obsesii erau tortura şi crima sadică. „Era una dintre figurile cele mai temute şi mai detestate în lumea închisorilor, căruia i s-a reţinut - lucru rar - şi înfăţişarea: mătăhălos, cu buze mari, roşu la faţă, un monstru complet lipsit de inteligenţă, incapabil să-şi închipuie că altul poate gândi diferit de el“, îl descrie scriitoarea Doina Jelea, în volumul “Lexiconul torţionarilor”.

Un om care a trăit pe viu ororile lui Petrache Goiciu este gălăţeanul Mihai Dionisie, care a ajuns în penitenciarul Galaţi la vârsta de doar 17 ani, după ce a fost arestat,  judecat şi condamnat la opt ani de temniţă pentru „uneltire contra regimului”. În fapt, adolescentul nu făcuse decât să refuze să devină turnător al Securităţii. „Eram izolaţi, fiecare în câte o celulă şi nu puteam comunica între noi decât prin alfabetul Morse. Ciocăneam în pereţi. Când ne-au depistat sistemul de comunicare, a început «îmblânzirea» prin bătăi până la sânge", a povestit Mihai Dionisie cele suportate de el în Penitenciarul Galaţi.

Conform fostului deţinut politic, una dintre metodele cele mai dure de tortură era bătaia „la papuci”. Deţinuţii erau descălţaţi şi apoi erau bătuţi peste tălpi, minute în şir, cu bâtele. După un astfel de tratament, deţinutul nu mai putea merge zile în şir, durerile fiind cumplite. În penitenciarul lui Petrache Goiciu, se practicau însă şi alte metode de tortură, cele mai relevante fiind: “covorul”, “rotisorul” şi ”ringul”. „La prima metodă, te înfăşurau într-un covor şi te loveau cu picioarele peste tot, până nu mai mişcai. Cealaltă metodă, rotisorul, presupunea să te lege de mâini şi de picioare, ghemuit pe-o bară de metal, şi, în timp ce erai învârtit, gardienii  loveau. La «ring»», te puneau în mijlocul lor şi, în timp ce întrebau pe rând «De ce ai făcut asta banditule?, N-o să mai ieşi viu de-aici!» loveau cu bestialitate”, a povestit Mihai Dionisie.

 

Teroare răsplătită de stat

 

Apetenţa lui Goiciu în a tortura şi a ucide intelectuali şi, mai ales, preoţi, a devenit legendară, căci nicăieri membrii clerului nu au fost mai rău trataţi ca în puşcăria de la Galaţi. „Cei care îl cunoscuseră la Galaţi erau îngroziţi când auzeau de el. Avea o deosebită plăcere de a ucide şi de a chinui preoţi sau fii de preoţi. Odată, un fiu de preot a fost surprins de Goiciu, prin vizeta uşii, în momentul când îsi făcea rugăciunea. Atunci, Goiciu a intrat în celulă, l-a lungit şi l-a zdrobit cu picioarele, până l-a lăsat mort”, scrie Dumitru Bordeianu în cartea autobiografică “Mărturisiri din mlaştina disperării”.

Tot Goiciu este cel care  l-a chinuit îngrozitor pe Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănist, atunci când a fost transferat la penitenciarul din Galaţi. De pumnii torţionarului a avut parte, de asemenea, şi marele om de stat Ion Mihalache.

Pentru zelul excepţional depus în „munca de reeducare a duşmanilor poporului”, psihopatul Petrache Goiciu a fost decorat cu ordinul „Steaua Republicii” clasa a IV-a.

 

Violenţă moştenită din tată în fiu

 

Maiorul Petrache Goiciu a fost trecut în rezervă şi pensionat pe 30 noiembrie 1958. Ulterior s-a mutat la Galaţi şi a trăit liniştit (fără remuşcări şi fără să fie deranjat de cineva pentru ororile comise) dintr-o pensie specială care era echivalentul a trei salarii din acea vreme.

După alţi 22 de ani, respectiv în 1980, moare la vârsta de 75 de ani, internat fiind în Sanatoriul de bolnavi psihic de la Vârlezi, judeţul Galaţi. Se spune că era urmărit de fantomele trecutului şi că avea coşamruri şi vedenii cu cei pe care i-a torturat şi i-a ucis, la Gherla şi Galaţi. În final, trebuie să remarcăm şi faptul că cei trei fii ai lui Petrache Goiciu (a avut patru copii: trei băieţi şi o fată) au urmat cariera militară. Ion, Neculai şi Dumitru au fost, toţi trei, ofiţeri superiori în Securitate, fiind cunoscuţi, la fel ca şi tatăl lor, pentru comportamentul deseori violent.

 
 
Vizualizari: 2296. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Un succes mare semnul ăsta nou de circulaţie. Parchezi, dar trebuie să îţi faci preventiv şi un carton cu „je suis maşina mea”.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 17°C.
  La noapte: 12°C.
  Maine: 21°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6563 lei
  USD:   3,8076 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Actualitate National Economic International
  Sport Editorial Magazin Puls Ultima ora
  Bancul Zilei Mozaic