Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: V-aţi achitat impozitul şi taxele locale?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Magazin

Peşteră cu cristale miraculoase

Magazin

În urmă cu mai puţin de jumătate de secol, a fost descoperită o peşteră cu formaţiuni deosebit de rare, care i-au uimit până şi pe cercetători.

 

Singura peșteră cu cristale de calcit, amenajată, din Europa și a doua din lume care poate fi vizitată se află în Bihor, în comuna Roșia. A fost descoperită în 1987 de un miner în timpul lucrărilor la o galerie a fostei mine de bauxită Farcu, cercetări recente atestând și efecte benefice asupra sănătății oamenilor.

’’E o peșteră tip geodă, adică un spațiu închis în care s-au format cristalele, pentru că numai în spații închise se formează cristalele. Dacă ar fi avut legătură cu exteriorul, cu aerul de afară, nu am mai fi avut cristale de calcit. De aici și raritatea. Este a doua peșteră din lume cu cristale de calcit vizitabilă. Mai este una în Africa de Sud. Asemenea cristale de calcit mai există în România și în lume, doar că peșterile sunt închise și nu pot să intre decât oameni de știință sau speologi, cu programări și aprobări’’, a declarat, pentru Agerpres, ghidul peșterii, Valentina Ciuhandu.

 

Specialiştii nu pot explica dispariţia durerilor

 

Cristalele de calcit din mina Farcu, albe și strălucitoare, sunt formațiuni geologice de o rară frumusețe. Ele cresc în diverse forme, de la floare de lotus până la cele mai spectaculoase, din tavan, în forma unor iatagane verticale, cu lungimi de până la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri. Ele sunt foarte fine, fragile și extraordinar de frumoase.

’’Se pare că aceste cristale au și o valoare energetică deosebită, pentru că deja cercetători din Ungaria și România, specializați în speoterapie, au venit aici și au făcut măsurători. Rezultatele sunt neașteptate. Cristalele creează o stare de calm și o stare de stabilitate termică. Foarte mulți care au intrat cu dureri de cap în peșteră au sesizat că migrenele le-au dispărut destul de surprinzător. Nu există încă o explicație științifică, dar efectele sunt evidente’’, a spus speologul Viorel Lascu, fost președinte al Federației Române de Speologie.

Spațiul din peștera cu cristale are două părți, una pentru vizitatori, care le pot vedea de aproape pe o lungime de circa 60 de metri și partea științifică, având o lungime de o sută de metri, accesibilă doar cercetării, asigurând conservarea și dezvoltarea în continuare a acestei lumi magnifice a cristalelor de calcit.

Pentru a proteja cât mai mult aceste rarități, vizitarea galeriilor se face de către grupuri restrânse, de cel mult 15 persoane, timpul de vizitare fiind în jur de o jumătate de oră.

 

Atracţii pentru turişti

 

Potrivit speologului Viorel Lascu, Peștera cu cristale din mina Farcu reprezintă un unicat în Europa, din mai multe motive. În primul rând, pentru că se deschide dintr-o mină de bauxită în care, teoretic, mai sunt posibile activități economice. În al doilea rând, pentru că astfel de peșteri cu valoare inedită, cu cristalizări de asemenea natură sunt foarte rare și acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetării. Și nu în cele din urmă, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul că aici și-au dat mâna asociații nonprofit, comunitățile locale și instituții guvernamentale pentru un management asociativ.

Turiștii care vor să viziteze peștera cu cristale vor intra printr-o galerie de bauxită. Prima atracție este muzeul minier, unde poate fi văzut un trenuleț încărcat cu bauxită, dar și unelte de minerit. De altfel, una dintre galerii mai conține bauxită, ea putând fi oricând deschisă exploatării.

După vizita peșterii, la suprafață, se poate urca într-un punct de belvedere - un balcon situat la peste 50 de metri înălțime, deasupra stâncilor și a unei văi splendide. Curajoșii pot încerca și un ’’zbor’’ cu tiroliana peste o prăpastie de 270 metri lungime.

Amenajarea peșterii și a atracțiilor exterioare a fost făcută, în anul 2012, de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor cu fonduri din Programul GEF al ONU și de la Primăria comunei Roșia. Anual, aici vin peste 10.000 de turiști.

 
 
Vizualizari: 589. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de Constantin:
  Dar ce nu avem in aceast colt de rai , dat de DUMNEZEU frumosilor oameni care il merita , si inca balanta ptr. ei se inclina . Cind va fi invers cintarul , sa ne asteptam la urgie , cei ce soarta lumii o calauzesc vor fi neiertatori cu noi .
  2017-12-07, 13:59:35

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: E bine că mai sunt şoferi cu simţul umorului, că altfel înnebunim în trafic.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -8°C.
La noapte: -5°C.
Maine: -2°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6646 lei
USD:   3,7833 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei:
Bancul Zilei Mozaic