Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Sunteţi mulţumit de activitatea primarului municipiului Botoşani?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Magazin

Istorie scrisă de un bebeluş mort

Magazin

A murit la vârsta de şase săptămâni în urmă cu 11.500 de ani, dar are multe de spus: analiza ADN-ului fosil al unui bebeluş descoperit în Alaska le-a permis oamenilor de ştiinţă să dezvolte scenariul sosirii primilor oameni pe continentul american, potrivit unui studiu dat publicităţii recent.  Rămățițele sugarului au fost descoperite în 2013 în situl arheologic Upward Sun River, din statul american Alaska. Bebeluşul a fost botezat "Xach’itee’aanenh t’eede gaay" sau "fetiţa răsăritului de soare" de către comunitatea indigenă de la faţa locului. Pentru oamenii de ştiinţă, ea este pur şi simplu "USR1", referire la locul descoperirii sale.

Ea a fost îngropată împreună cu o nou-născută care a murit la o vârstă şi mai fragedă, care a fost şi ea studiată de echipa formată în special din oameni de ştiinţă de la universităţile din Copenhaga, Cambridge şi Alaska.

O mare parte din comunitatea ştiinţifică este de acord că primii oameni care au ajuns pe continentul american proveneau din grupuri venite din Asia la sfârşitul ultimei ere glaciare (Pleistocenul superior).

În această epocă de glaciaţiune, nivelul oceanul a scăzut şi un pod terestru care corespundea actualei strâmtori Bering permitea deplasarea din Siberia în Alaska.

Însă numeroase întrebări persistă încă asupra datei sosirii acestor populaţii şi a modului în care ele au ocupat continentul american.

Echipa de cercetători, ale cărei lucrări au fost publicate în revista Nature, a reuşit să secvenţieze genomul complet al sugarului USR1. Ei nu au reuşit acelaşi lucru şi în cazul ADN-ului nou-născutei, în lipsă de eşantioane suficiente. Însă analizele genetice au permis stabilirea faptului că cele două fetiţe erau înrudite şi cel mai probabil verişoare.

 

Populație necunoscută savanților

 

Fetiţa USR1 le-a rezervat o serie de surprize cercetătorilor. Patriomoniul său genetic nu corespunde celor două ramuri cunoscute ale primilor ameridieni, aşa zise de "nord" şi de "sud". Oamenii de ştiinţă au descoperit că fetiţa aparţinea unui grup până acum necunoscut, pe care l-au botezat "vechii beringieni".

"Nu ştiam că această populaţie a existat", subliniază Ben Potter, profesor de antropologie în cadrul Universităţii Alaska din Fairbanks.  

Alte analize au permis aducerea "primei dovezi genetice directe că strămoşii amerindienilor provin cu toţii din aceeaşi populaţie sosită în cadrul unui eveniment migrator unic" din timpul erei glaciare, potrivit studiului.

Acest val de migraţie este posibil să fi avut loc în urmă cu peste 20.000 de ani, subliniază Universitatea Cambridge într-un comunicat.

 
 
Vizualizari: 618. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Aşa se face bradul după ce stingi nişte incendii.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -2°C.
  La noapte: -8°C.
  Maine: -2°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6650 lei
  USD:   3,7930 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Bancul Zilei Mozaic