Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că este necesar ca permisele auto să conţină date despre sănătatea şoferilor?
DA
NU
NU STIU

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Noii şoferi vor primi permise cu microcip

National

Viitoarele permise europene vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate: vederea, auzul, boli etc, dar şi restricţionări de tipul “posesorul trebuie să conducă doar ziua sau doar însoţit”. Tot pe permis vor fi consemnate date privind tipul transmisiei, sistemul de frânare sau de direcţie.

Din 2012, toate permisele de conducere din ţările membre ale Uniunii Europene vor avea un format unic, înlocuind cele peste 110 modele de astfel de documente utilizate în acest moment în statele membre. Şoferii români vor avea, până la sfârşitul acestui an, permise noi. Acestea vor fi în concordanţă cu directivele europene în domeniu. Noile permise de conducere vor fi emise începând cu luna viitoare, mai întâi în câteva judeţe, procesul urmând să se extindă în toată ţara până la sfârşitul acestui an. Posesorii de permise valabile nu vor fi nevoiţi să ceară preschimbarea acestora înainte de expirare. Practic, noile permise vor fi eliberate pe măsură ce noii şoferi vor trece de examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce sau cei care deţin deja permise solicită preschimbarea lor.

Documentul, un card de plastic colorat în albastru şi galben în care va fi încorporat un microcip, va conţine câteva rubrici noi. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, microcipurile vor permite actualizarea datelor sau a fotografiilor conţinute, precum şi adăugarea, în mod periodic, a elementelor de securitate. Noile permise de conducere vor avea termen de valabilitate administrativă de 10 ani, iar statele membre ale UE vor putea extinde această perioadă până la 15 ani. Pentru camioane şi autobuze, termenul de valabilitate a permisului de conducere va fi de cinci ani, urmând ca statele membre să decidă dacă introduc examene medicale periodice pentru şoferi. Totodată, pentru motociclişti vor fi introduse reguli obligatorii în toate statele membre ale UE. Astfel, motocicliştii vor trebui să acumuleze experienţă pe motociclete mai mici, înainte să obţină permisiunea să utilizeze motociclete cu motoare mai puternice. De asemenea, vârsta pentru acces la motociclete cu motoare mari va fi ridicată la 24 ani.

Starea de sănătate – trecută pe carnet

Documentele vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate a conducătorului, cu menţiuni privind vederea, auzul sau eventuale boli de care ar suferi acesta, potrivit gandul.info. Spre exemplu, codul 0.1 priveşte corecţia şi/sau protecţia vederii. Codul 01.01 arată că şoferul poartă ochelari, 01.02 - lentile de contact, 01.03 - sticlă protectoare. Cei care poartă proteză auditivă sau aparat auditiv vor avea menţionat pe permis codul 02, iar codul 03 corespunde celor care folosesc proteză sau orteză pentru membre. În cazul codului 05 este vorba despre conducere cu restricţie. Restricţia la călătoria pe timpul zilei are codul 05.01 (de exemplu: o oră după răsăritul soarelui şi o oră înainte de apus), codul 05.02 restricţionează călătoria pe o anumită rază de la locul de reşedinţă al titularului sau doar în interiorul unui oraş, în perimetrul unei zone/regiuni, codul 05.03 vizează conducerea fără pasageri în habitaclul autovehiculului, iar codul 05.05 permite conducerea doar atunci când şoferul este însoţit de un titular de permis de conducere.

Restricţii pentru maşini cu cutie automată

Începând cu ianuarie 2009 vor intra în vigoare primele restricţii. Prima restricţie se referă la tipul de transmisie. După modelul din Franţa şi Anglia vor fi persoane care vor putea conduce doar maşini dotate cu cutie automată. Acestea susţin testul practic pe astfel de autoturisme şi nu vor putea conduce maşini cu cutie de viteze manuală decât dacă vor susţine un test de abilităţi. "Statele membre trebuie să fie gata cu implementarea acestei prevederi din directivă până pe 19 ianuarie 2009. Începând cu această dată pe toate permisele auto care vor fi emise în orice ţară din UE ca urmare a susţinerii testelor pe autovehicule cu transmisie automată va fi înscrisă menţiunea: valabil doar pentru autovehiculele care au cutie de viteze automată", susţine eurodeputatul Adriana Ţicău, membră a Comisiei de Transport din Parlamentul European, citată de hotnews.ro. Regula nu se aplică în România. Şcolile de şoferi nu au încă opţiunea de a oferi instruire pe maşini cu cutie automată. Nici Poliţia Rutieră nu organizează examene în mod diferenţiat, în funcţie de tipul cutiei de viteze.

Europenii vor avea un singur permis de conducere

O altă prevedere care va intra în vigoare în 2009 este cea legată de numărul de premise şi de rezidenţă. Până acum, dacă un cetăţean englez, spre exemplu, îşi muta reşedinţa în Franţa şi după cinci ani în Spania, putea să aibă trei permise de conducere, eliberate de autorităţile din cele trei ţări unde a locuit, mai scrie hotnews.ro.

Din ianuarie 2009 o persoană va putea deţine doar un permis emis în ţara de reşedinţă. Cei care îşi vor stabili reşedinţa în alt stat membru, după doi ani vor putea aplica pentru un permis. Permisul vechi va rămâne la Poliţie în noua ţară de reşedinţă şi va fi returnat autorităţilor emitente. Dar directiva oferă statelor membre şi posibilitatea de a refuza eliberarea unui nou permis unei persoane care are permisul anulat în alt stat. Mai mult, autorităţile din ţara de adopţie pot chiar refuza să recunoască un permis dacă documentul este suspendat.

Carnete de conducere pentru scutere

O alt
ă noutate adusă de directivă este introducerea unor noi categorii de premise pentru aşa numitele "mopede" (sau scutere) şi motociclete de mică putere. Cei care vor dori să se plimbe cu scutere vor trebui să aibă minim 16 ani şi să obţină un permis de tip AM. Pentru aceasta tinerii vor trebui să treacă de un test teoretic şi de unul practic. Directiva lasă, însă, la latitudinea statelor membre introducerea sau nu şi a unui test de comportament şi a unui examen medical.Un alt nou tip de permis va fi cel pentru motocicletele de mică putere (nu mai mare de 11kW) A1, pentru pilotarea cărora vârsta minimă admisă va fi tot 16 ani. Cine are, însă, deja un permis de tip B nu trebuie să obţină şi permis AM.

Permisul va fi valabil 10 ani

Tot din 2012 validitatea unui permis de şofer amator nu va fi mai mare de 10 ani iar pentru cei profesionişti cinci ani. Statele membre pot limita, însă, valabilitatea permisului auto pentru conducătorii tineri, aflaţi la primul permis ca şi pentru cei a căror vârstă depăşeşte 50 de ani, pentru creşterea frecvenţei examenelor medicale. Aceste noi reglementări au adus multă nemulţumire în Germania, ţara unde permisul este valabil pe viaţă.

 
 
Vizualizari: 4052. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de zgubi:
  CUM VA CITI POLITISTUL IN STRADA MICROCIPUL?
  2008-09-25, 13:32:15
 • 2. de gica:
  cu microcipa, o scula speciala cu care stie tot, citeste tot si simte tot
  2008-09-25, 14:07:01
 • 3. de Cipul:
  Altul e baiul fraierilor cu microcipul....Contro lul absolut al persoanei. Ce dioptri ai sau ce ochelari porti, sau daca poti conduce inainte de rasarit...ceoace de adormit prostii. Ca îi intereseaza individul reiese si din faptul ca si la copii de 16 ani care au mopede li se impune microcip, pardon permis. Daca datele din microcip pot fi actualizate periodic, de ce "permisele" sunt valabile 10 ani si nu toata viata?? De ce se grabesc romanii inaintea altor europeni sa introduca cipul?? Suntem cumva pe post de cobai?? Sau sunt siguri ca mamaliga nu explodeaza?
  2008-09-25, 17:27:41
 • 4. de ds:
  astea or fi cipuri din alea cu 666,... vine sfarsitul....
  2008-09-25, 20:14:30
 • 5. de ssss:
  se vede ca st din botosani :)))
  2008-10-03, 16:41:09

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Ţăranii din oraşul Ştefăneşti nu mai pot vedea copacii din cauza silozurilor.
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -6°C.
La noapte: -5°C.
Maine: 0°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6650 lei
USD:   3,7930 lei

Chestionar

Nici un chestionar in baza de date!

Sumarul editiei:
Actualitate National Economic International Sport Interviu Reportaj Editorial Magazin
Puls Ultima ora Concurs Rezultate Concurs Auto Medical Invatamant
Gastromania Joburi Caleidoscop Posta redactiei Eveniment editorial Remember Romania in lume Casa mea Monitorul femeilor