Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Cum veţi vota la referendumul iniţiat de preşedintele Iohannis?
Pentru
Împotrivă
Nu voi vota
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Referendumul anticorupţie avizat de parlamentari

National

Plenul Parlamentului a avizat favorabil, ieri, solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, după aproximativ 40 de minute de dezbateri, în timpul cărora PNL şi PMP au susţinut fără rezerve referendumul, iar USR a dorit eliminarea unora dintre sugestiile prevăzute de PSD în raportul Comisiilor juridice. Social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a-l convoca.

Până la urmă, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil inițierea de către președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, legea privind referendumul, deciziile CCR în materie și recomandările codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit Constituției României, problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor. În hotărâre se face referire la o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia președintele nu poate iniția un referendum cu caracter legislativ. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneția prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democrației, drepturilor omului și statului de drept.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis pe 24 ianuarie președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunța că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. Parlamentul a avut termen 20 de zile pentru a da un aviz acestei solicitări. Avizul este consultativ.

Din acest moment, după ce avizul dat de Parlament ajunge la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis poate să stabilească exact care vor fi întrebările, precum și data consultării populare. Va urma o perioadă de campanie de 30 de zile, ca în cazul oricăror alegeri. Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezență la vot de 30% dintre românii cu drept de vot.

 

 
 
Vizualizari: 1039. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de valentin:
  ATENTIE,DACA ESTE VALIDAT ARE DOAR CARACTER INFORMATIV ,PENRU CULTURA GENERALA DAR NU ARE CARACTER LEGISLATIV,DECI NU SE SCHIMBA NICI O LEGE.AR TREBIU SA SE CEARA RASPUNDEREA MAGISTRATILOR, ASA AM AVEA CEVA DE CISTIGAT
  2017-02-14, 11:21:16
 • 2. de comis009:
  Care o fi rolul acestui referendum ptr. noi , e sigur si cert ca presedintele cistiga ptr. initiativa , indiferent de rezultat , iar tara mai destrabaleaza vreo 30 de milioane de euro , in organizarea si desfasurarea acestui sufragiu , care pare inutil ca toata este impotriva coruptiei .
  2017-02-14, 16:20:11
 • 3. de comis009:
  ERATA ............. ca toata populatia tarii este impotriva coruptiei si fara referendum .
  2017-02-14, 16:23:38

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: Şi deszăpezirea asta se face fără limite. Ai parcat un pic maşina şi când te întorci...
Parerea mea:
Program Filme CineGlobe
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -5°C.
La noapte: -6°C.
Maine: -1°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6609 lei
USD:   3,7530 lei

Chestionar

Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei: