Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că funcţionarii municipalităţii ar trebui să primească salarii cu 75% mai mari?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Despăgubiri supraevaluate anchetate de DNA

National

Procurorii anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 12 persoane, printre care şi Gianina Ancuţa Opre, fost preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), şi Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), într-un dosar care vizează acordarea de despăgubiri supraevaluate pentru trei terenuri, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, Gianina Ancuţa Opre, în calitate de preşedinte, şi Horia Georgescu, Cristian Morărescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai aceleiaşi comisii, la data faptelor, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave este urmărit penal şi Nicolae Pricop, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar pentru complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni Mihai Papasteri, Emil Nuţiu şi Gheorghe Vîţă, evaluatori desemnaţi de comisie, precum şi Mihai Rotaru şi Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase.

Potrivit procurorilor, cei 12 inculpaţi au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren (4,93 hectare, 3,48 hectare şi 2,32 hectare) situate în municipiul Bistriţa au fost evaluate la 47.370.400 de lei, 29.507.700 de lei şi 21.356.700 de lei. Aceşti bani au fost daţi drept despăgubire finanţatorului, CS „U” Craiova, Mihai Rotaru, surorii sale, Diana Le Bomin, şi unei alte persoane, toţi trei beneficiari ai drepturilor litigioase.

Terenurile respective au fost supraevaluate de către evaluatorii Vîţă, Papasteri şi Nuţiu, cu sumele de 39.475.330 de lei, 24.006.584 de lei şi 14.929.906 de lei. „Suma totală, care se ridică la 78.411.820 de lei (n.r. - 17,5 milioane de euro), reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani”, se arată în comunicatul DNA.

 

Horia Georgescu se declară nevinovat

 

Horia Georgescu a declarat la ieşirea de la DNA că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect. „Eu sunt acuzat de faptul că nu mi-am îndeplinit nişte atribuţii de serviciu, dar eu nu am încălcat nicio lege. Eu, din punctul ăsta de vedere, puteam să aprob sau să trimit spre reevaluare... Nu era niciun element care să-mi indice acest lucru (n.r. - supraevaluarea terenurilor) deoarece aceste dosare aveau filtre: primărie, prefectură, aparat tehnic al ANRP, direcţie juridică care, dacă erau probleme, semnalau acest lucru. În aceste dosare nu am avut situaţia dată”, a arătat Georgescu.

El a mai precizat că eventualele valori supraevaluate ar fi în responsabilitatea celor care au întocmit rapoartele. „Valorile supraevaluate, dacă au fost, dar nu cred că este cazul, sunt responsabilitatea celor care au făcut aceste rapoarte”, a mai menţionat Georgescu.

 
 
Vizualizari: 925. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Acolo ajungem toţi, până la urmă. E o veste bună că sunt şi magazine.
  Parerea mea:
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -10°C.
  La noapte: -12°C.
  Maine: -9°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6552 lei
  USD:   3,7813 lei

  Chestionar

  Dacă aţi fi parlamentar de Botoşani, ce proiecte de lege aţi propune dezbaterii publice?

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: