Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Ştiţi cum ar trebui să reacţionaţi în caz că auziţi alarma pentru situaţii de urgenţă?
Da
Nu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

România se depopulează în ritm accelerat

National

Populaţia României a scăzut, în perioada martie 2016 - februarie 2017, cu 74.050 de persoane. Numărul este similar celui dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ de dimensiuni medii, precum Alba Iulia, de exemplu (74.085 locuitori), potrivit cursdeguvernare.ro.

Sporul natural anual al României a depăşit astfel, pentru prima oară, pragul de minus 70.000 de persoane, în cele 12 luni care s-au scurs de la începutul lunii martie anul trecut şi până la sfârşitul lunii februarie anul acesta, s-au născut doar 188.565 copii şi au decedat 262.615 de români, potrivit datelor provizorii ale Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ianuarie anul acesta a marcat cel mai mare spor negativ din istoria României, de minus 13.704.

De altfel, lunile decembrie şi februarie au oscilat şi ele foarte aproape de recordul negativ anterior, stabilit în martie 2015, când sporul natural a fost de minus 9.985 de persoane. Ceea ce înseamnă că situaţia pentru 2017, dacă se menţine trendul, ar putea aduce un spor natural negativ cu mult peste cel de anul trecut.

Va fi interesant de văzut dacă măsura aplicată din august 2016 de înlăturare a plafonului pentru indemnizaţiile acordate părintelui care-şi întrerupe activitatea pentru a-şi creşte copilul de până la doi ani va inversa acest trend.

 

Teleorman, judeţul cu cea mai accelerată depopulare

 

Rata sporului natural al populaţiei a fost în 2015, de minus 2,8 la 1.000 de locuitori. Rate mai mici se înregistrează în judeţele sărace, dar aceasta nu este o regulă general valabilă - există judeţe cu PIB şi venituri mici unde sporul este mult mai bun decât cel de la nivel naţional, după cum sunt judeţe relativ bogate cu scădere semnificativă şi mult sub media pe ţară.

Vaslui, de exemplu, este unul dintre cele mai sărace judeţe şi are un spor natural de minus 1,3 la mia de locuitori. Rată aproximativ egală cu cea a Timişului (minus 1,1), judeţ incomparabil mai bogat.

Scăderea populaţiei se corelează relativ constant cu sărăcia în partea de sud a ţării. Astfel, Teleormanul se remarcă de la distanţă ca având cea mai mică rată a sporului natural, de aproape minus 10 la mia de locuitori, mai mult decât triplul indicatorului înregistrat la nivel naţional.

Judeţul pe care l-a condus mai mulţi ani liderul actual al PSD, Liviu Dragnea, este campion la acest capitol începând cu mijlocul anilor ’90. Şeful social-democraţilor a fost prefect de Teleorman, între 1996 şi 2000, apoi, timp de trei mandate, până în 2012, preşedintele Consiliului Judeţean.

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman, Gabriel Crîngeneanu, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că situaţia le-a fost prezentată periodic autorităţilor locale, inclusiv la Colegiul prefectural de luna trecută.

 
 
Vizualizari: 2937. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 2 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de emilpop:
  Să trăiți bine!!
  2017-04-19, 22:16:19

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: De când nu se mai plăteşte taxă la înmatriculare, prin parcări sunt tot felul de gunoaie.
Parerea mea:
Diverse: Horoscop

Vremea:
Acum: -1°C.
La noapte: -3°C.
Maine: 0°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR:   4,6595 lei
USD:   3,7306 lei

Chestionar

Raspunsuri »
Chestionare vechi »
Sumarul editiei: