Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze după ce a fost acuzat de corupţie?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Tel Drum îl îngroapă pe Dragnea

National

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârşite în dosarul „Tel Drum” în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman.

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane: Marian Fişcuci (acţionarul majoritar scriptic al Tel Drum), Mugur Băţăuş şi Victor Piperea, funcţionari în cadrul CJ Teleorman (care au participat iniţial la privatizarea Tel Drum şi asigurau lucrări companiei), Neda Florea (şef la Tel Drum, iar ulterior acţionar, director şi în prezent director adjunct), Petre Pitiş consilier la CJ Teleorman şi reprezentant al Tel Drum, Ion Florian, reprezentant al unei societăţi comerciale, Daniel Neagoe, asociat şi administrator al unor societăţi comerciale şi Marin Predescu, funcţionar în cadrul CJ Teleorman.

 

Puhoi de infracţiuni

 

Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului european antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene. „Suspectul Liviu Dragnea, preşedinte al CJ Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, susţin procurorii.

Procurorii anticorupţie susţin că activitatea infracţională a fost concepută în etape, în funcţie de structura unităţii administrativ teritoriale, a societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat şi de funcţiile şi influenţa pe care aceştia le-au dobândit.

Prima etapă a fost privatizarea Tel Drum şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea CJ Teleorman în sfera de influenţă şi control a lui Liviu Dragnea, prin persoane interpuse, urmată de achiziţionarea în patrimoniul CJ Teleorman, atât din fonduri ale acestei unităţi administrative teritoriale cât şi prin obţinerea unui credit bancar, a unui utilaj cu o valoare foarte mare, de 30 de miliarde de lei vechi, care apoi a fost închiriat şi înstrăinat către Tel Drum, ulterior privatizării.

A urmat acordarea către Tel Drum, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a structurii rutiere aflate în administrarea CJ Teleorman, precum şi crearea unui număr mare firme prin care banii să ajungă la Dragnea şi acoliţii săi.

Alte acuzaţii se referă la asigurarea câştigării de către Tel Drum a contractelor de lucrări finanţate din fonduri publice, în special în cazul CJ Teleorman, prin folosirea influenţei, prin furnizarea informaţiilor confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini, precum şi la obţinerea în mod preferenţial şi fraudulos de finanţări din bugetul naţional prin intermediul lui Liviu Dragnea şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul UE prin furnizarea de documente false şi inexacte.

 

Prejudiciu uriaş

 

Membrii grupului ar fi obţinut din activitatea ilicită diverse beneficii personale, în funcţie de atribuţiile şi rolul pe care îl aveau. Astfel, funcţionarii publici implicaţi şi-au asigurat funcţiile de conducere în cadrul CJ Teleorman, iar Marian Fişcuci, Petre Pitiş, Neda Florea, Ion Florian şi Neagoe Daniel au obţinut contracte preferenţiale prin intermediul societăţilor comerciale şi beneficii patrimoniale directe, transferate fie sub formă de dividende şi drepturi salariale, fie sub formă de bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează, dar care figurează în patrimoniul societăţilor comerciale. „Liviu Nicolae Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soţie), a obţinut sume de bani sau bunuri mobile şi imobile pe care le utilizează, precum şi diverse servicii în interes personal, al familiei şi al formaţiunii politice din care face parte (n.r. - PSD) , respectiv donaţii de la membrii grupului infracţional organizat şi de la societăţile controlate de aceştia (circa 2,5 milioane de lei în 2009), transferul părţilor sociale din mai multe societăţi controlate de membrii grupului infracţional organizat către fiul său, dividende şi sume periodice către fiul său cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie încasate personal de Liviu Nicolae Dragnea şi de fosta soţie de la o altă societate din grup, bani obţinuţi de către Liviu Nicolae Dragnea din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat, folosirea de bunuri mobile de către fiul său (autoturismul deţinut de o societate din grup şi a cărui îmbunătăţire tehnică a fost achitată de Tel Drum) sau folosirea de bunuri imobile tot de către acesta (imobilul din Turnu Măgurele proprietate a Tel Drum)”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Prejudiciile constatate până în acest moment de către procurori se constituie din două sume - un prejudiciu din abuz în serviciu, aproximativ 30 de milioane de lei (n.r. - 6,5 milioane de euro), şi un prejudiciu de 20 de milioane de euro, bani obţinuţi nelegal, ca urmare a fraudării fondurilor europene.

 
 
Vizualizari: 777. |   Noteaza articolul :
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 3.0 din 4 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: O metodă de ieşire în caz de urgenţă. Sau dacă e stricat liftul.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 11°C.
  La noapte: 8°C.
  Maine: 25°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6490 lei
  USD:   3,8160 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: