Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Sunteţi mulţumit de activitatea prefectului din judeţul Botoşani?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Scandal diplomatic cu Ungaria

National

Diplomaţii de la Bucureşti şi Budapesta au scos cuţitele pe masă.

Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu remarcile premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari.

Mihai Tudose a avut o reacţie dură la declaraţia comună a trei formaţiuni ale etnicilor maghiari, care se angajau să coopereze în eforturile pentru autonomie. „Fără a minimaliza sau ignora subiectul, eu cred că nici prea multă importanţă nu trebuie să le dăm, fiindcă părerea mea este că asta va fi anul ăsta: o încercare d-asta de băţ prin gard... şi din anul Centenarului să devină anul lăturilor cu vecinii... Cele trei mari partide, mari cu ghilimele... nu trebuie ignorate, nu trebuie nici tratată foarte superfluu problema, dar atâta timp cât vorbiţi cu mine ca şi prim ministru, voi avea aceeaşi acţiune ca şi atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag... Atâta timp cât cânta ei prin curte nişte chestii, hai că «iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac», dacă sar cadrul unor prevederi legale, avem nişte legi care trebuie aplicate”, a spus Tudose.

Primii care au reacţionat au fost liderii UDMR. „Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte”, a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Recentele remarcile premierului român au fost taxate ca fiind „complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea” de ministrul de Externe ungar, Péter Szijjártó.

Şi principalele partide din Ungaria şi-au exprimat revolta” faţă de afirmaţiile premierului Tudose: „Denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”.

Replica părţii române a venit de la Ministerul Afacerilor Externe. „Declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil”, informează un comunicat al MAE.

 
 
Vizualizari: 774. |   Noteaza articolul :
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 3.0 din 2 voturi
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Golofca e încurajat de antrenor după ce s-a întors în provincie.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -6°C.
  La noapte: -5°C.
  Maine: -2°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6646 lei
  USD:   3,7833 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: