Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Sunteţi mulţumit de curăţenia din oraş?
Da
Nu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria National

Tertipuri pentru prag la abuzul în serviciu

National

Apropierea condamnării preşedintelui PSD Liviu Dragnea pentru instigare la abuz în serviciu i-a determinat pe politicienii social-democraţi să apeleze la orice tertip pentru introducerea unui prag cât mai mare la infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, ieri, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea Codurilor penale, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că CSM ar fi propus introducerea unui prag de 50.000 de euro de la care să se poată vorbi de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu sau delapidare, dacă făptuitorul acoperă prejudiciul până la sesizarea instanţei. „Mi s-a părut normal, le-am primit astăzi (n.r. - ieri), să le aduc la cunoştinţă, să ştiţi de ele”, a spus Iordache.

Numai că, la câteva zeci de minute de la anunţul făcut de Iordache, CSM a dat publicităţii un comunicat prin care s-a dezis de această propunere. „Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală. În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive”, se arată în comunicatul CSM. Astfel, dacă prejudiciul este până în 50.000 de euro şi este achitat până la sesizarea instanţei, fapta nu ar urma să constituie infracţiune. Dacă prejudiciul este mai mare de 50.000 de euro şi este achitat în cursul urmăririi penale sau în orice moment până la hotărârea definitivă, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Anterior, după anunţul făcut de Florin Iordache, reprezentanţii Forumului Judecătorilor au anunţat că se retrag de la dezbateri. „Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a solicitat insistent Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor consultarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) asupra unor aspecte curente vizând modificarea în România a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi unele aspecte conexe, susţinând că este necesară suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale comune până la data primirii Avizului Comisiei de la Veneţia. În ciuda acestui fapt, procesul de legiferare în această materie continuă, cu o procedură netransparentă şi neprevizibilă, fără a putea aprecia în ce modalitate vor fi folosite observaţiile formulate de sistemul judiciar, a cărui prezenţă pare doar a fi necesară pentru legitimarea modificărilor propuse, mimându-se un dialog. Astfel, materialele sunt comunicate în termene nerezonabile, uneori cu câteva ore înainte de lucrările comisiei, discutarea textelor şi a amendamentelor are loc fără vot imediat, deşi foarte multe instituţii juridice au legătură între ele şi trebuie apreciat dinainte care este cursul iniţiativei legislative”, a explicat Forumul Judecătorilor, ulterior, printr-un comunicat de presă.

 

 
 
Vizualizari: 574. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: Cei bolnavi după cumpărături au început să se trateze.
  Parerea mea:
  Program Filme CineGlobe
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 15°C.
  La noapte: 13°C.
  Maine: 26°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6225 lei
  USD:   3,9099 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Editorial Puls Ultima ora
  Bancul Zilei Caleidoscop Mozaic