Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Cine credeţi că este vinovat pentru că suspecţii în marele dosare de corupţie fug din ţară?
Judecătorii
Anchetatorii
Politicienii
Serviciile secrete
Nu ştiu

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Sport

Deschidere spectaculoasă a JO de iarnă

Sport

Ediţia a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de PyeongChang între 9 şi 25 februarie, a fost declarată deschisă oficial de către preşedintele Republicii Coreea, Moon Jae-in, ieri, în cadrul unei ceremonii spectaculoase.

 

Apropiere istorică între cele două Corei

 

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 a debutat cu un schimb de mesaje politicoase ce părea de neconceput în urmă cu câteva săptămâni între sora liderului nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele Coreei de Sud, ca un simbol al Jocurilor păcii dorite de ţara organizatoare, relatează Agerpres.

O imagine fugitivă, dar un zâmbet surprins de camerele de filmat a avut loc în momentul debutului ceremoniei de deschidere, puţin după ora locală 20:00, când Kim Yo Jong, primul membru al dinastiei conducătoare a Nordului care a pus piciorul pe pământul rival după sfârşitul războiului dintre cele două Corei, în 1953, şi Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud, şi-au strâns mâna. Un gest de o banalitate absolută, dar cu o importanţă extraordinară ţinând cont de situaţia geopolitică.

Jocurile Olimpice 2018 au devenit astfel martorele unei spectaculoase apropieri dintre cele două Corei, inamici istorici după 1953.

În timp ce ultimele luni au fost marcate de puternice tensiuni legate de ambiţiile nucleare şi balistice nord-coreene, ultimele săptămâni au bulversat realitatea şi au condus la participarea a 22 de sportivi nord-coreeni la Jocurile Olimpice, în afara unei delegaţii diplomatice de înalt nivel.

Ineri, înaintea ceremoniei de deschidere, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi şeful de stat onorific al Coreei de Nord, Kim Yong-nam, au avut o întâlnire soldată cu o strângere de mână istorică înaintea ceremoniei de deschidere.

Într-un echilibru totuşi fragil, vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, s-a eschivat de la dineul organizat anterior ceremoniei. Conform planului de protocol, Pence ar fi trebuit să împartă aceiaşi masă cu preşedintele sud-coreean şi cu responsabilul din Nord, Kim Yong Nam. Dar un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene a explicat că a sosit cu întârziere, „i-a salutat pe cei aşezaţi la masa de onoare şi a plecat fără să se aşeze”.

 

92 de naţiuni participante

 

Dar pentru spiritul olimpic va trebui să se conteze mai mult pe sportivi. Peste 2.900 de sportivi din 92 de state, naţiuni sau delegaţii, vor disputa cele 102 titluri puse în joc la şapte sporturi şi 15 discipline, patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie, în timpul celor două săptămâni de competiţie, primul mare eveniment sportiv al anului 2018 înaintea Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, programată în această vară.

Momentul special aşteptat al ceremoniei a fost apariţia comună a delegaţiilor din Coreea de Nord şi de Sud, care a încheiat defilarea.

Anterior, ruşii, a căror ţară a fost suspendată pentru dopaj instituţionalizat, au defilat sub drapel olimpic, mai precis sportivii invitaţie de CIO şi consideraţi suficient de „curaţi”. În final, ei vor fi în număr de 168 care vor putea participa la Jocuri.

Din Echipa Olimpică a României pentru PyeongChang 2018 fac parte 28 de sportivi, printre care şi o rezervă, şi 27 de tehnicieni şi oficiali.

 

Prima Olimpiadă albă din Coreea de Sud

 

Competiţia are loc la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988. Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang va fi, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia. În plus, vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraş-staţiune din anul 1992.

Sloganul competiţiei este „Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

Sunt două Sate Olimpice, PyeongChang şi Gangneung, în care vor locui sportivii şi tehnicienii care vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă. Satul Olimpic de la PyeongChang, cu 600 spaţii de cazare dispuse în opt clădiri cu câte 15 etaje, urmează a găzdui 3.894 de sportivi şi membri ai delegaţiilor, în perioada 9-25 februarie, alţi 2.268 de sportivi paralimpici fiind aşteptaţi în perioada 8-18 martie 2018.

Satul Olimpic din localitatea Gangneung va putea oferi cazare pentru 2.900 sportivi participanţi la JO din februarie. Apartamentele din incinta celor două Sate Olimpice vor fi oferite spre vânzare după luna martie 2018.

 

Arenele olimpice

PyeongChang Olympic Stadium 35.000 de locuri

Alpensia Ski Jumping Centre     8.500 de locuri

Alpensia Biathlon Centre           7.500 de locuri

Alpensia Cross-Country Skiing Centre    7.500 de locuri

Olympic Sliding Centre  6.000 de locuri

Yongpyong Alpine Centre          6.000 de locuri

Jeongseon Alpine Centre           6.500 de locuri

Phoenix Snow Park       18.000 de locuri

Gangneung Hockey Centre        10.000 de locuri

Gangneung Oval            8.000 de locuri

Gangneung Ice Arena    12.000 de locuri

Gangneung Curling Centre         3.000 de locuri

Kwandong Hockey Centre          6.000 de locuri

 

Lotul României la JO de iarnă

Bob (opt sportivi): Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daróczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă)

- antrenori: Paul Neagu (bob-2 - feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 - masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4)

Biatlon (şase sportivi): Éva Tófalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu

- antrenori: Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton

- masor: Cristian Marian Mosoiu
- serviceman: Roland Ciprian Gerbacea

Sanie (cinci sportivi): Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin)

- antrenori: Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu)

Schi fond (trei sportivi): Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lőrincz

- antrenori: Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca

Schi alpin (doi sportivi): Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill

- antrenor: Sebastian Petruş Barbu
Skeleton (doi sportivi): Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu

- antrenor: Delia Ivas

Patinaj viteză (o sportivă): Alexandra Ianculescu

- antrenor: Gregg Douglas Planert

Sărituri cu schiurile (o sportivă): Daniela Vasilica Haralambie

- antrenor: Csaba Magdó-Nemeth

 
 
Vizualizari: 774. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: După legea asta care a mărit salariile, parcă şi oamenii de zăpadă se uită mai urât.
  Parerea mea:
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: -2°C.
  La noapte: -7°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6606 lei
  USD:   3,7828 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei: