Prima pagina:

prima pagina

Sondaj: Credeţi că se impune realizarea ITP-ului în fiecare an pentru maşinile mai vechi de 12 ani?
Da
Nu
Nu ştiu
Nu mă interesează

Comentarii »
Sondaje vechi »

Autentificare: Autentifica-te cu Facebook

sau
foloseste contul creat pe site-ul Monitorul
Tine-ma minte
Am uitat parola
Inregistrare
Newsletter:

Abonează-te la newsletter-ul nostru zilnic.

Detalii »

Contact: Aleea Mihail Kogalniceanu 4 , Botosani
Telefon:
0231 515053
Fax
0231 515130
E-mail: monitorul(a) monitorulbt.ro
polivalenta
pressshop
Coalitia pentru o presa curata


« Alte stiri din categoria Ultima ora

LOCAL: Astăzi - Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Ultima ora

Astăzi creştinii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea de astăzi arată rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Izvorul Tămăduirii aminteşte de minuni săvârşite la un izvor de lângă Constantinopol. Potrivit traditiei,cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din acea zonă. A întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon a căutat un izvor, dar nu l-a găsit. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea, i-a spălat faţa cu această apă, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli. Credincioşii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului) se pot inchina în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

Creștinii merg astăzi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.  După slujba de sfinţire a apei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată.  La ţară, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

 
 

Ultima modificare: 07:28:06

Vizualizari: 6315. |   Noteaza articolul :
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
  |  Nota curenta: 5.0 din 1 vot
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

  Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

  Autentificare:
  Am uitat parola
  Inregistrare
  Tine-ma minte
  Poza Zilei: În sfârşit păzeşte cineva liniştea şi curăţenia. De acum va fi mai bine.
  Parerea mea:
  Diverse: Horoscop

  Vremea:
  Acum: 0°C.
  La noapte: -6°C.
  Maine: -1°C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR:   4,6595 lei
  USD:   3,7306 lei

  Chestionar

  Raspunsuri »
  Chestionare vechi »
  Sumarul editiei:
  Editorial Puls Ultima ora
  Bancul Zilei Mozaic