spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăCaleidoscopTrei fraţi pătaţi, plantă detoxifiantă şi antialergică

Trei fraţi pătaţi, plantă detoxifiantă şi antialergică

Plantele medicinale sunt folosite de sute de ani şi au efect în cazul mai multor afecţiuni, iar trei fraţi pătaţi este una dintre ele.

 

Trei-fraţi-pătaţi, denumită ştiinţific “viola tricolor”, cunoscută la noi şi ca “barba-împăratului”, “buruiana de nouă daruri”, “călţunaşi de câmp”, “flori domneşti”, “pansele sălbatice”, “tămâioară”, “albăstrea”, “catifeluţă” sau “micşunea”, este o plantă care creşte spontan prin fâneţele de munte, dar şi pe câmpuri, pe pajişti, în locuri virane, la margini de drum, în vecinătatea locurilor cultivate sau pe lângă marginea pădurilor.
Aceasta înfloreşte din mai până la sfârşitul lui august şi se întrebuinţează părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi, uscate la umbră în locuri bine aerisite, dar şi rădăcina uscată a plantei.

Florile au petale diferit colorate, petala inferioară, mai mare, fiind galbenă, iar petalelele laterale fiind galbene sau violet-albăstrui şi cele superioare fiind violet-închis sau galbene. Trei-fraţi-pătaţi se află printre cele mai puternice plante detoxifiante şi datorită acestui lucru, utilizările sale terapeutice sunt foarte diverse. Specialiştii spun că o detoxifiere cu această plantă poate duce la vindecarea totală a unor afecţiuni.

 

Legenda

Numele plantei ar putea părea ciudat, dar este explicat de legenda care circulă şi care spune că, demult, trei fraţi, fii de împărat, au pornit la luptă împotriva unui balaur înfricoşător care-i teroriza pe supuşii împărăţiei. Când erau gata să-l răpună, balaurul le-a spus celor trei fraţi că, dacă-l vor omorî, vor avea mult de suferit, dar ei nu au cedat ameninţărilor balaurului şi l-au omorât.
Îndată însă trupurile lor s-au umplut de bube şi din frumuseţea lor n-a mai rămas nimic. Pentru că nu puteau ieşi în lume în halul în care arătau, cei trei fraţi s-au aşezat în genunchi şi s-au rugat să li se curme suferinţa. Dumnezeu le-a ascultat rugămintea şi i-a transformat într-o floare cu miros abia simţit şi suav, care vindecă multe boli de piele şi care se numeşte “trei-fraţi-pătaţi”.

 

Principii active trei fraţi pătaţi

 

Planta de trei-fraţi-pătaţi conţine: saponine, un alcaloid (violina), un derivat flavonic (rutină), compuşi salicilici, vitaminele A şi C, tanin, beta caroten şi mucilagii. Produsul are proprietăţi  expectorante, diuretice şi depurative.

 

Acţiuni terapeutice ale plantei

– Este un bun expectorant şi în special depurativ, mai ales în tratamentul dermatozelor de natură artritică. Se administrează sub formă de infuzie sau macerat la rece, câte două-trei căni pe zi;

– Datorită saponinelor, infuzia obţinută din această plantă are proprietăţi diuretice şi depurative (curăţă sângele), întrebuinţându-se mai ales în eczeme, urticarie, coşuri, furunculoze etc.;

– Este utilă în infecţii alimentare şi intoxicaţii. Se administrează infuzia de trei-fraţi-pătaţi, câte 1-1,5 litri pe zi, până la dispariţia simptomelor. Acest remediu s-a dovedit un antibiotic surprinzător de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infecţii gastro-intestinale. Mai mult, tratamentul cu această plantă are efecte protectoare şi asupra mucoaselor tubului digestiv, protejându-le de agresiunile bacteriene. Se foloseşte rădăcina uscată a plantei, din care se iau 1-4 g, în doza unică;

– Se foloseşte cu succes în alergia la polen şi praf. Se face o cură de trei săptămâni cu ceai de trei-fraţi-pătaţi. Se beau două-patru căni pe zi, pe stomacul gol. Această plantă nu numai că previne reacţia alergică, dar poate chiar stopa un proces alergic deja declanşat (în câteva ore);

– Trei fraţi pătaţi ameliorează astmul şi bronşita alergică. În tuse şi bronşită, saponinele aflate în plantă, dar mai ales în rădăcină, ajută la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronhice. La fiecare schimbare de anotimp, se face o cură în care se bea ceai de trei-fraţi-pătaţi, câte o cană, de trei ori pe zi. Atunci când boala este în faza acută, se bea decoct de trei-fraţi-pătaţi, care are rolul de a debloca rapid căile respiratorii. Decoctul se obţine la fel că ceaiul, doar că, în loc de opărirea plantei cu o cană de apă, se fierbe vreme de cinci minute la foc mic;

– În caz de acnee, se face o cură de o lună, cu un litru de ceai băut zilnic, pe stomacul gol, adăugând, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumătate de linguriţă rasă de iarbă de rostopască la litrul de ceai. După primul tratament, se face o luna de pauză;

– Pentru alergia la polen şi praf, se face o cură de trei săptămâni cu ceai de trei-fraţi-pătaţi. Se beau două-patru căni pe zi, pe stomacul gol.

– Extern, infuzia de trei-fraţi-pătaţi poate fi folosită în spălaturi nazale, indiferent că este vorba de o afecţiune pe fond alergic sau infecţios;

– Se recomandă şi în spălaturi vaginale contra leucoreei, o dată pe zi, timp de 7 zile la rând. În toată această perioadă, însă, trebuie băută şi câte o cană de ceai.
– Extern, infuzia de trei-fraţi-pătaţi poate fi folosită în spălaturi nazale, indiferent că este vorba de o afecţiune pe fond alergic sau infecţios.

Administrare sub formă de infuzie combinată

 

Intern, planta se administrează şi sub formă de infuzie combinată, pulbere şi tinctură. Infuzia combinată se prepară punând de seara, la înmuiat, două linguri de plantă în 250 ml de apă la temperatura camerei. Dimineaţa se filtrează şi maceratul se lasă deoparte. Peste planta rămasă se toarnă o cană de apă opărită, se acoperă vasul şi se lasă la răcit o jumătate de oră, apoi se filtrează şi se combină infuzia rezultată cu maceratul.
Infuzia combinată se recomandă persoanelor alergice, planta având capacitatea de a preveni ori de a diminua reacţiile alergice. Se beau două-trei căni pe zi, pe stomacul gol, în cure de una-două luni, mai ales la început de primăvară.
Persoanelor care suferă de astm li se recomandă să bea câte o cană de infuzie combinată, de trei ori pe zi, îndulcită cu miere de salcâm. Infuzia combinată de “trei-fraţi-pătaţi” se recomandă în caz de gută şi reumatism, câte un litru pe zi, în mai multe repreize, pe nemâncate. Cura trebuie să ţină măcar 30 de zile, şi de regulă, se face primăvară şi toamna.

Cum se obţine pulberea şi tinctura

Pulberea se obţine din planta bine uscată şi mărunţită, care se dă prin râşniţa electrică de cafea. Se macină doar atât cât să ajungă pentru două săptămâni. Pulberea se administrează în caz de hipertensiune arterială, câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de patru săptămâni, cu pauze de două-trei săptămâni.
Tinctura se obţine din 20 de linguri de plantă uscată, măcinată cu râşniţă de cafea, peste care se toarnă două pahare de alcool alimentar, de 90 de grade, şi un pahar de apă. Se amestecă bine, se închide vasul şi se lasă la macerat zece zile, după care tinctura obţinută se filtrează şi se păstrează la loc rece şi întunecos, în sticle mici, de culoare închisă.

Cum se prepară ceaiul

 

Ceaiul se prepară prin infuzie, dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o ceaşcă de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se poate prepara şi o infuzie mai concentrată din patru linguri de plantă la 200 ml apă, din care se ia la trei-patru ore o lingură.

Trei-fraţi-pătaţi este recomandată astfel într-o mulţime de afecţiuni pe care le poate ameliora, însă pentru un diagnostic şi un tratament corect trebuie să consultaţi sfatul unui medic specialist.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...