sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăCaleidoscopBusuiocul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Busuiocul, remediu natural pentru numeroase afecţiuni

Busuiocul, folosit încă din antichitate, este considerat un remediu natural eficient în lupta cu numeroase afecţiuni, cum ar fi colesterolul ridicat, acneea sau artrita reumatoidă.

 

Folosit în bucătărie, busuiocul a devenit şi o alternativă terapeutică în mai multe tipuri de afecţiuni. Tulburările digestive sau problemele respiratorii sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot fi tratate cu busuioc. Această plantă furnizează o cantitate bună de vitamina A şi C, dar şi de acid rosmarinic. De asemenea, este o sursă excelentă de calciu şi fosfor, minerale esenţiale pentru dezvoltarea ţesuturilor osoase, a dinţilor, rinichilor, sistemului imunitar, ritmului cardiac şi contracţiilor musculare. De asemenea, busuiocul conţine cantităţi importante de vitamina K (anticoagulantă), necesară fabricării proteinelor ce participă la coagularea sângelui. Această vitamină joacă un rol important şi în fortifierea oaselor.

Cu un gust asemănător anasonului, busuiocul este o plantă bogată în carotenoizi, precum betacaroten, care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi şi previne procesul de oxidare a colesterolului pe vasele de sânge. Astfel, busuiocul reduce riscul de ateroscleroză şi atac de cord.

Reduce simptomele artritei şi a problemelor digestive

 

Busuiocul are puterea de a reduce simptomele artritei reumatoide datorită unei substanţe denumită eugenol care inhibă activitatea unei enzime ce duce la afectarea articulaţiilor şi oaselor.

De asemenea dacă vă simţiţi balonaţi sau aveţi crampe la stomac e bine să ştiţi că o cană cu ceai de busuioc poate rezolva problemele digestive.

Redă energia şi luptă împotriva virusurilor

 

Busuiocul este un bun energizant, drept pentru care chiar şi medicii îl recomandă pacienţilor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie. În acest sens îl puteţi consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de frunze proaspete puse în salate sau ca ulei esenţial.

Datorită proprietăţilor antiinfecţioase şi antiinflamatorii puteţi transforma busuiocul într-un adjuvant important în tratarea gripei. Tot ce trebuie să faceţi este să beţi zilnic ceai de busuioc sau cel puţin să puneţi câteva frunzuliţe din această plantă în infuzia care vă place. De asemenea, se spune că poate fi folosit şi în tratarea herpesului.

Busuiocul este eficient pentru întreg sistemul imunitar, pentru că distruge bacteriile care permit dezvoltarea infecţiilor virale, a răcelilor, a gripei şi a herpesului.

Util în curele de slăbire

Această plantă ajută organismul să menţină un strat de lipide normal în comparaţie cu înălţimea şi are capacitatea de a reduce viteza de transformare a zaharurilor în grăsimi, drept pentru care poate fi utilizat cu succes în curele de slăbire.

În cazul consumului de busuioc celulele ficatului devin mult mai reactive la variaţiile de concentraţie a glucozei din sânge. Mai mult, cercetările efectuate prin simulări pe calculator au dovedit că un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioadă lungă poate reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie.

Efecte asupra sistemului nervos

 

Puţini ştiu că terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi migrenele, anxietatea, insomniile şi stările de nervozitate. Acest lucru este posibil datorită substanţelor pe care le conţine. Deşi se găseşte în cantităţi infime, alcaloidul, de exemplu, are un efect puternic şi rapid asupra funcţiilor psihice.

Revigorează funcţiile hepatice

 

Substanţele cetonice descoperite de biochimişti în busuioc acţionează direct asupra celulelor hepatice. Aceste substanţe apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc şi ele ajută aşadar şi organismul să se detoxifice.

 

Tratează afecţiunile pielii

 

Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii, specialiştii recomandă alifia de busuioc. Pentru prepararea acesteia se pune la fiert o mână de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untura strecurată cu o lingură cu ceară de albine topită şi două linguri cu miere de albine. Se omogenizează bine amestecul. Efectele sunt uimitoare.

 

Moduri de preparare

 

Busuiocul poate fi preparat sub diverse forme. În cazul în care doriţi să consumaţi această plantă sub formă de ceai aveţi nevoie de 10-12 frunze spălate şi strivite şi o linguriţă rasă de ghimber. Ingredientele se prăjesc într-o tigaie, la foc mic, până când frunzele se înmoaie. Ulterior se adaugă o cană cu apă şi se fierb câteva minute. Se adaugă o linguriţă de miere şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, prin înghiţituri rare, după mesele principale.

Pentru infuzie se pune o lingură de busuioc, uscat şi mărunţit, la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 10 minute

Busuiocul poate si consumat şi ca suc. În acest caz se storc 10-15 frunze de busuioc, se adaugă o linguriţă de suc de ghimbir şi o linguriţă de miere. Se amestecă şi se consumă dimineaţa şi seara.

Din busuioc poate fi preparat şi un decoct. În acest caz aveţi nevoie de două linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Se continuă fierberea încă două minute la foc scăzut, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduţ, în trei-patru reprize, în decursul unei zile.

Frunzele de busuioc pot fi consumate şi crude, dimineaţa, pe stomacul gol. De asemenea, frunzele de busuioc mărunţite, proaspete sau uscate sunt folosite pentru a aroma diverse tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe şi inclusiv salate de legume şi de fructe.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
49 %
0.5kmh
100 %
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...