spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăCaleidoscopIasomia, un remediu în lupta cu cancerul

Iasomia, un remediu în lupta cu cancerul

Ceaiul de iasomie ajută la calmare într-o situaţie stresantă sau într-o criză nevrotică, însă dincolo de efectul sedativ, revigorează sistemul nervos central.

 

Cunoscută în India sub denumirea de „regina florilor”, iasomia este considerată nu numai o plantă decorativă, ci şi un remediu împotriva stresului şi a altor tulburări nervoase. Iasomia este un arbust cu flori albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic diafan, originar din Caucaz, zona munţilor Himalaya, din Persia si Kashmir, venerată şi considerată o plantă sacră, floare sfântă a zeului hindus al dragostei, Kama.

Numele de iasomie vine de la cuvântul persan „yasmin” care înseamnă „dar al Domnului”.  În China, floarea de iasomie simbolizează delicateţea feminina, în Siria floarea de iasomie este simbol al Damascului, numit şi „Oraşul iasomiilor”,  iar în India floarea este împletita în cununi şi prezentă în ceremoniile de nuntă prevestind viitorului cuplu dragoste eternă.

În scop terapeutic a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea circulaţiei, în scop afrodisiac pentru stimularea impulsurilor sexuale masculine, dar şi feminine, fiind adăugată în băile generale sau sub formă de ulei de masaj pentru destinderea muşchilor contractaţi şi calmarea durerilor musculare.

Ceaiul de iasomie

 

Ceaiul de iasomie ajută la calmare într-o situaţie stresantă sau într-o criză nevrotică, însă dincolo de efectul sedativ, revigorează sistemul nervos central, înlăturând semnele depresiei, asteniei sau anxietăţii. Iar meritul efectului calmant şi tonic nu este datorat doar compuşilor activi din plantă, ci şi mirosului plăcut şi relaxant acestei.

De asemenea durerile de cap provocate de migrene pot fi ameliorate rapid cu o ceaşcă de ceai de iasomie, datorită efectului calmant puternic al acestui remediu naturist.

Compuşii activi din florile de iasomie ajută la stimularea tranzitului intestinal lent şi la distrugerea bacteriilor nocive care determină apariţia intoxicaţiilor alimentare.

Printre efectele benefice ale acestei plante se numără şi un efect anticancerigen puternic, specialiştii demonstrând că previne formarea celulelor maligne prin combaterea atacului radicalilor liberi asupra organismului. Meritul este al antioxidantilor puternici din plantă, ale căror proprietăţi protectoare şi terapeutice reuşesc să ţină la distanţă cancerul.

Ceaiul de iasomie conţine catehine, compuşi organici cu rol esenţial în scăderea colesterolului „rău” şi a trigliceridelor din sânge. Are un efect hepatoprotector puternic.

Iasomia este un aliat puternic şi pentru slăbitul sănătos, datorită numeroşilor antioxidanţi, care stimulează metabolismul şi contribuie la arderea mai rapidă a grăsimilor.

Şi la nivelul pielii poate fi folosit ceaiul de iasomie, deşi aici este mai potrivit uleiul de iasomie, persoanele cu ten gras ori cu tendinţă de îngrăşare putând folosi acest ceai în cosmetică pentru că are un rol semnificativ în reglarea sebumului.

Ceaiul de iasomie conţine o cantitate semnificativă de cafeina. Persoanele care suferă de probleme de inimă, hipertensiune sau afecţiuni nervoase ar trebui să îl consume cu precauţie. Şi gravidele sau copiii trebuie să aibă aviz medical înainte de a consuma ceaiul.

 

Tinctura de iasomie

 

Iasomia poate fi folosită în tratamente naturiste şi sub formă de tinctură. Pentru a o prepara aveţi nevoie de 20 de grame de frunze sau flori de iasomie mărunţite şi 100 ml alcool alimentar. Iasomia se lasă la macerat în alcool pentru 8-10 zile la loc întunecat. Aveţi grijă să agitaţi recipientul de 3-4 ori în fiecare zi. Când este gata se filtrează prin tifon, după care elixirul se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se pune partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se reziduurile depuse pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă prevăzute cu dop-pipeta şi depozitate într-un loc răcoros şi fără lumină.

Termenul de valabilitate al tincturii din iasomie este de doi ani de la data preparării însă pentru efecte maxime este bine să o preparaţi proaspăt în fiecare an după ce se culege iasomia. Dacă se observa depuneri pe perioada păstrării, se agita flaconul înainte de utilizare.

Pentru bolile aparatului circulator periferic se iau câte 30 de picături din tinctura de iasomie, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din frunze de saschiu.

Elixirul are şi efecte trofice asupra sistemului nervos central. Tinctura se administrează tot în dozaj de 30 de picături pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de tei; se utilizează la fel şi în cazul cefaleelor şi migrenelor.

Pentru cazuri de gută tinctura din flori de iasomie se utilizează în acelaşi dozaj, dar adăugată într-o cană cu ceai din coajă de salcie.

În cazul afecţiunilor alergice la nivelul căilor respiratorii se iau 30 de picături de tinctură de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de muşeţel, salvie sau coada şoricelului.

Tinctura din flori de iasomie este eficientă şi în tratarea anxietăţii. În momentele de criză se iau câte 10 picături diluate în 50 ml de apă sau ceai de tei, de două ori pe zi, timp de două săptămâni.

Tinctura de iasomie este contraindicata femeilor însărcinate sau aflate în perioada alăptării. În unele cazuri izolate poate cauza reacţii alergice şi din acest motiv este indicată consultarea unui medic înainte de începere unui tratament cu tinctura din flori sau frunze de iasomie.

 

Vinul de iasomie

 

Iasomia mai poate fi consumată şi sub formă de vin. Pentru a-l prepara aveţi nevoie de 20 g flori de iasomie uscate şi mărunţite. Acestea se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de zece zile. După această perioadă, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat şase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Ulterior se completează cu vin până la un litru. Preparatul se păstrează în sticluţe de 250 ml.

Vinul este folosit şi ca tonic al sistemului nervos central, dar este foarte bun şi în cazul bolilor alergice. Acesta este un bun remediu imbatabil şi pentru bolile aparatului circulator periferic (în primul rând pentru sindromul picioarelor grele). În acest caz se recomandă trei linguri cu vin de iasomie, de două ori pe zi, după masă.

Vinul de iasomie nu este recomandat şoferilor sau celor cu intoleranţă la alcool..

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...