spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăCaleidoscopPăpădia, remediu naturist pentru sănătate

Păpădia, remediu naturist pentru sănătate

Păpădia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc.

 

Românii au avut întotdeauna darul vindecării numeroaselor afecţiuni, cu ajutorul remediilor bazate pe plantele găsite în solul autohton. Printre plantele folosite pentru prepararea acestor remedii se numără şi păpădia (Taraxacum officinale). Astfel, deşi mulţi oameni cred că aceasta este o buruiană fără nici o întrebuinţare, specialiştii considera că această plantă este valoroasă şi poate fi folosită atât ca aliment, cât şi că medicament.

Păpădia este o plantă erbacee, cu frunze lungi, crestate şi cu o floare galbenă. Răspândită pe tot teritoriul României unde se află vegetaţie, poate fi găsită începând de la zonele de câmpie până la zonele subalpine, chiar şi pe marginea drumurilor. Se dezvolta în zonele însorite, crescând în calea izvoarelor subterane.

Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc. Frunzele de păpădie sunt utilizate la salate, sandwichuri şi ceaiuri, pentru a le oferi aroma.

Rădăcinile sunt folosite ca înlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. În mod tradiţional, rădăcinile şi frunzele de păpădie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice.

Utilizări medicinale

 

În mod tradiţional, păpădia a fost folosită ca diuretic, dar şi pentru probleme medicale cum ar fi afecţiuni hepatice sau dezechilibre ale presiunii arteriale. Păpădia proaspăt culeasă sau sub forma uscată, este folosită ca un stimulent al apetitului alimentar şi pentru ameliorarea unui stomac deranjat.

Rădăcină de păpădie poate acţiona ca un laxativ uşor şi este utilizată pentru a îmbunătăţi digestia. Unele cercetări preliminare, sugerează că păpădia poate ajuta şi la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a vezicii biliare.

Studii de laborator, asupra şoarecilor, sugerează că păpădia ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea colesterolului total şi a trigliceridelor, crescând valorile colesterolului bun la şoarecii care sufereau de diabet zaharat.

Nu toate studiile pe animale au avut ca rezultat un efect pozitiv al păpădiei privind controlul zahărului din sânge. Sunt necesare studii ample pentru a confirma aceste beneficii şi la oameni.

 

Ceaiul de păpădie

 

Ceaiul de păpădie are un gust amar şi uşor neplăcut, însă persoanele care vor trece peste aceste inconveniente minore, vor descoperi imediat efectele benefice. Odată ajuns în organism, ceaiul de păpădie ajută la eliminarea toxinelor şi al excesului de apă, îmbunătăţind funcţiile ficatului şi al rinichilor. Eliminând toxinele, acest efect va fi vizibil şi la nivelul pielii, acţionând ca un antiinflamator şi că un antiseptic.

La nivelul tractului digestiv, acest ceai va combate gastrita, constipaţia, va elimina efectele balonării sau a unei toxiinfecţii alimentare. Reglând astfel funcţiile tranzitului intestinal, pofta de mâncare va reveni la normal.

 

Aliat împotriva acneei

 

Ceaiul de păpădie este un bun aliat împotriva acneei, petelor de la nivelul pielii, pistruilor şi vindecă numeroase alte afecţiuni ale pielii, unii medici recomandând acest ceai chiar şi pacienţilor cu psoriazis, pentru a calma pielea.

Păpădia este o plantă puternic depurativa (favorizează eliminarea toxinelor), ajutând astfel organismul să scape de toxine. Consumul regulat de ceai de păpădie, purifica sângele şi stimulează ficatul, astfel pielea va fi practic supusă unui infect de întinerire.

Măşti pentru păr

 

Păpădiile, aplicate sub forma unei măşti pentru păr, vor avea un efect benefic asupra scalpului, dar şi asupra sănătăţii părului. Aceasta masca va avea ca rezultat, un par mai strălucitor, hrăneşte firele uscate, dar şi promovează creşterea părului, deoarece echilibrează nivelul de sebum.

Nu în ultimul rând, persoanele care se confruntă cu mătreaţa, ar putea beneficia de acest remediu natural. Aceasta masca se va aplica după spălarea părului şi se va lăsa să acţioneze între 5-10 minute. După aceea, părul se mai limpezeşte o ultimă oară cu apă şi efectele vor fi deja vizibile.

Beneficii pentru stomac

 

Ceaiul de rădăcină de păpădie poate avea multe efecte pozitive la nivelul stomacului şi al digestiei. Deşi nu în totalitatea cazurilor, majoritatea celor care consumă un astfel de ceai, au reportat ca apetitul este uşor mărit, poate calmă stomacul şi să combată constiparea. Îmbunătăţeşte digestia, simptomele de balonare excesivă, crampele abdominale, diareea şi hemoroizii vor fi puternic ameliorate.

Rădăcina de păpădie ajută ficatul

 

La nivelul ficatului, ceaiul de păpădie stimulează producerea bilei, care ajută enzimele corpului să descompună grăsimile în acizi graşi, dar şi să filtreze şi detoxifieze sângele. Ficatul mai are şi abilitatea de a metaboliza aminoacizii, grăsimile şi colesterolul.

Vitaminele şi nutrienţii prezenţi în păpădii ajuta ficatul în aceste funcţii şi asigură că acesta este într-o bună stare de funcţionare. Fiind un aliat şi pentru digestie, ficatul va avea o muncă mai uşoară de fiecare dată când mâncăm.

Luptă împotriva infecţiilor urinare

 

Ceaiul de păpădie poate fi util în perioada în care suntem răciţi, dar mai ales când suferim de infecţii urinare. Acesta este un diuretic puternic, promovează urinarea şi ajuta la curăţarea tractului. De asemenea este recunoscut ca fiind un bun anti-bacterian şi dezinfectant, prevenind dezvoltarea bacteriilor care cauzează infecţia.

Datorită conţinutului mare de nutrienţi şi antioxidanţi ceaiul de păpădie ajută la detoxifierea  rinichilor, astfel ajutând împotriva infecţiei.

Contraindicaţii

 

Utilizarea plantelor este o abordare de lungă durată în scopul de a întări organismul său pentru tratarea unor afecţiuni. Plantele medicinale, chiar dacă sunt benefice în majoritatea cazurilor, pot conţine componente care pot declanşa reacţii adverse sau pot interacţiona în mod negativ cu alte plante, suplimente sau medicamente utilizate.

Păpădia este, în general, considerată a fi sigură pentru consum, însă unele persoane pot dezvolta o reacţie alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale după utilizare. Dacă sunteţi alergic la ambrosie, crizanteme, gălbenele, muşeţel, coada şoricelului, margarete sau iod, ar trebui să evitaţi consumul de păpădie.

La unii oameni, păpădia poate provoca aciditate gastrică şi arsuri. Persoanele cu probleme renale, disfuncţii ale vezicii biliare sau calculi biliari ar trebui să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume păpădie sau produse ce au la baza păpădia.

Păpădia poate creşte cantitatea de acid din stomac, deci antiacidele pot să nu interacţioneze cu păpădia. De asemenea, teoretic, păpădia poate creşte riscul de sângerări, mai ales atunci când folosiţi un medicament care diluează sângele cum ar fi aspirină, coumadin sau clopidogrel (plavix).

Studiile pe animale sugerează că păpădia poate accentua efectele secundare ale utilizării litiului.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...