16 + eleven =

A password will be e-mailed to you.

Planul de contingenţă al României şi Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, documentele oficiale publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA), sunt dovada clară că autorităţile fac un abuz atunci când ucid porcii la care nu au dovadă că există virusul pestei porcine africane, agrointel.ro.

Operaţiunile sunt însă „girate” de autorităţile locale, mai ales de primarii comunelor şi satelor unde se execută măcelul, politicienii fiind „presaţi” să fie părtaşi la această acţiune.

Doar pentru că în apropiere sau chiar în localitate există un focar de pestă porcină africană nu înseamnă că autorităţile trebuie să ucidă toţi porcii de pe o anumită rază. În cazul animalelor la care nu se face dovada că au virusul pestei, deci care pot fi cel mult suspecte, regulile ce trebuie aplicate sunt clar stipulate în Planul de contingenţă al României, document-principal ce prevede că, procedurile de acţiune se stipulează în detaliu în Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană. În niciuna dintre măsuri nu se vorbeşte despre sacrificarea „din oficiu” a animalelor, aşa cum procedează direcţiile sanitar-veterinare în localităţile unde s-au depistat focare sau în apropierea lor. Motivul pentru care, însă, se ucid toţi porcii din comune şi satele româneşti a fost explicat de o sursă citată de agrointel.ro: „Toţi medicii implicaţi au citit şi cunosc toate informaţiile din documentaţia privind pesta porcină africană. Nu se pune problema unei lipse de informare. Problema este că s-a acţionat heirupist de la bun început. Au început prin a măcelări porcii oamenilor şi acum nu mai pot da înapoi. Cum să le explice micilor crescători că la ei s-au grăbit, au acţionat a disperare, iar acum să procedeze altfel? Pentru a avea însă susţinere, deciziile sunt avizate de autorităţile locale, inclusiv primarii fiind puşi să semneze ca totul să aibă acoperire legală”.

Apreciază calitatea articolului

6 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...
se încarcă...