2 + 10 =

A password will be e-mailed to you.

Criticat până şi colegii de partid după declaraţia privind accesul la serviciile medicale pe criterii financiare, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici face precizări cu privire la propunerea sa, susţinând că s-a referit la posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare. „În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetățean trebuie să-i fie respectat dreptul constituțional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcțional este acela care se bazează pe principiile echității, universalității şi solidarității, nicidecum unul care sa ducă la comportamente discriminatorii. În acest sens, declarația mea a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical și, implicit, o îmbunătățire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalității sociale. Consider că toți românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanțare a sistemului și crește eficiența sa”, a precizat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici nu a avansat un termen de la care s-ar putea aplica această propunere.

De altfel, şi ministrul Sănătăţii a făcut, în lună martie, declaraţii asemănătoare. Sorina Pintea a spus că românii care vor dori să aibă acces la servicii medicale scumpe în spitalele de stat ar putea fi nevoiţi să opteze pentru o nouă asigurare medicală. În plus, în opinia ei, inclusiv pachetul minim este „foarte extins”.

Acum sunt asigurate 15 milioane de persoane, dar avem 17 milioane de beneficiari ai serviciilor de sănătate. Amintim că şi cei care nu plătesc asigurările de sănătate sau cei care au venituri până în 1.050 de lei beneficiază de asistenţă medicală.

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...