three × four =

A password will be e-mailed to you.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat ieri că Guvernul a adoptat proiectul legii pensiilor, care urmează să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere.

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei anul viitor (când se va aplica doar de la 1 septembrie), un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale și parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma să aibă un impact de 81 miliarde de lei, în condițiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în acest an este de 61,5 miliarde de lei. „Este o creştere mare din 2021 când se intră pe noua formulă de calcul. Până în acel moment, specialiştii de la Casa Naţională de Pensii vor trebui să calculeze toate dosarele aflate în plată şi cele ale persoanelor care ies de acum înainte”, a mai spus Vasilescu.

 

Creşteri bazate pe avansul PIB

 

Cu toate acestea, ministrul Muncii susţine că nu vor fi introduse noi taxe pentru aplicarea noii legi a pensiilor. „Nu se taie fonduri, nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege. PIB-ul creşte în fiecare an. Noi am lucrat pe datele Comisiei Naţionale de Prognoză, care se referă la următorii patru ani de zile. Ei nu au greşit niciodată până acum, nici creşterea economică şi nici valoarea PIB. Comisia Europeană a mai greşit, FMI a mai greşit, niciodată CNP. Noi am lucrat fix pe aceste date. Începând de ieri (n.r. – marţi), avem şi avizul Ministerului de Finanţe. Şi de la Justiţie am primit avizul ieri (n.r. – marţi) la ora 22:00, a semnat Tudorel Toader. A trebuit să preluăm observaţiile să le introducem în lege”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu pentru Digi24.

 

Lege aplicată înainte de prezidenţiale

 

Ministrul a explicat şi faptul că noua lege nu ar fi putut fi aplicată din 2019 din cauza volumului mare de muncă în condiţiile în care, una dintre prevederile proiectului menţionează că acordul global va fi luat în considerare la calculul pensiilor, la fel ca şi al 13-lea salariu. „Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula în medie 8 dosare pe zi. Vorbim de cinci milioane de pensionari. Este imposibil ca legea să fie aplicată din 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care legea abia astăzi (n.r. – miercuri) va pleca spre Parlamentul României. Indiferent de softul pe care îl vom avea. Foarte multe dosare vor trebui luate la mână pentru că în lege apare acordul global care se ia în calcul. Până acum, pentru toate drepturile de natură salarială, precum acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paşte şi de Crăciun, nu se punea vreodată problema să fie calculate la pensie deşi oamenii plătiseră contribuţii pentru toate aceste drepturi salariale. De acum se vor lua în calcul”, a explicat ministrul de resort.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat, totodată, că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis va refuza să promulge legea în condiţiile în care actul normativ dublează pensiile. „Ca om politic, să vii să respingi o lege care dublează pensiile, mi se pare o greşeală. În primul rând din punct de vedere politic. Nu cred că o va face”, a subliniat ministrul Muncii.

Legea pensiilor nu reglementează pensiile speciale (magistrați, militari, polițiști, parlamentari etc).

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...