four + thirteen =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Sute de fermieri au fost înşelaţi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi şeful Agenţiei de Plăţi (APIA), Adrian Pintea, care le-au promis în ultimele săptămâni că vor primi o subvenţie suplimentară din fonduri europene de 23 de euro pe hectar, dar sumele primite s-au dovedit în realitate mult mai mici, unii primind chiar mai puţin de 10% din suma promisă. Mai mulţi fermieri au declarat pentru G4Media.ro că subvenţia încasată a fost de fapt mult mai mică, iar portalul Agroinfo.ro demonstrează cum i-au minţit Daea şi şeful APIA pe proprietarii de exploataţii agricole.

Ce s-a întâmplat mai exact: la finalul lunii august, ministrul Petre Daea a anunţat într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii că „cele 16 milioane (n.r. – de euro) sunt aprobate de Comisia Europeană, deci nu sunt bani pierduţi, iar fermierii îi vor avea în conturi de săptămâna aceasta. Mai precis, am informaţiile tehnice cum că la mijlocul săptămânii ce vine să pornească banii, iar fermierii vor avea săptămâna viitoare aceşti bani în conturi. Care înseamnă un număr de 93.000 de fermieri şi ca sumă pe fiecare hectar undeva în jur de 23 de euro. Sunt banii fermierilor, merită să fie la ei, merită să facem orice efort oricât de mare ca banii să fie la ei”, potrivit Agroinfo.ro.

Şi directorul general al APIA, Adrian Pintea, a minţit în acelaşi fel. În 11 octombrie, Pintea declara pentru portalul Agrointel.ro că în acea zi urma să înceapă plata celor 23 de euro pe hectar.

La doar o zi însă, fermierii au constatat că în conturi le-au intrat mult mai puţini bani. Un fermier din Ialomiţa a declarat sub protecţia anonimatului că a primit doar 2,23 de euro/hectar, adică mai puţin de 10% din suma promisă de ministru şi de şeful APIA. Au apărut ulterior zeci de cazuri similare în toată ţara. Contactat de G4Media.ro, şeful APIA a spus că nu ştie despre ce e vorba şi că va verifica situaţia.

Potrivit Agroinfo.ro, cei 16.451.931 de euro de la UE au fost distribuiţi fermierilor după un algoritm extrem de complicat, algoritm ce nu are legătură cu alocarea unei sume fixe pe hectar şi care face ca sumele pe hectar să fie mult mai mici decât cei 23 de euro promişi de ministrul Daea şi de şeful APIA.

De unde provine această sumă? Pentru că rezerva agricolă pentru situaţii de criză a UE nu s-a cheltuit în 2017, banii din această rezervă au fost împărţiţi între toate statele membre UE pentru a fi rambursaţi fermierilor. României i-a revenit suma de 16.451.931,77 euro. Aceşti bani sunt împărţiţi doar fermierilor care au încasat subvenţii peste pragul de 2.000 de euro, dar nu doar plăţi directe pe suprafaţă. În calculul pragului de 2.000 de euro intră şi sprijinul cuplat zootehnic, spun specialiştii APIA, citaţi de Agroinfo.

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...