Fumigenă lansată de guvernanţi: Autostrada Siret – Suceava – Târgu Neamţ

0
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a inspectat stadiul lucrarilor de refacere a autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Pentru a deturna discuţiile de la Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, Guvernul a anunţat că vrea să realizeze prin parteneriat public-privat o autostradă despre care nu s-a mai discutat până în prezent: respectiv Iaşi – Târgu Neamţ – Suceava – Siret, potrivit unui document prezentat de premierul Viorica Dăncilă, în cadrul unei vizite în statele din Golf. Această noutate vine în contextul în care nu există în niciun document oficial, respectiv nici în Master Planul de Transport, o autostradă care să meargă către Suceava şi graniţa cu Ucraina. În Master Plan există doar Autostrada Unirii, dar Suceava ar fi legată de Paşcani, nu de Târgu Neamţ, şi doar printr-un drum de mare viteză.

Noua autostradă, prezentată de Guvern în Qatar, se numeşte Autostrada de Nord-Est şi ea urmează să aibă traseul: Ucraina – Siret – Suceava – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni – Republica Moldova. Ea va avea 190 de kilometri lungime şi va include podul de autostradă de la Ungheni. Guvernul estimează că acest proiect va fi construit în patru ani şi va costa trei miliarde de dolari, la care România va contribui cu 25% anual, dar şi cu o plată anuală de disponibilitate de 70 de milioane de dolari, timp de 40 de ani. Taxa pe care o propune Guvernul pentru a fi introdusă pe această autostradă este de şapte dolari / 100 kilometri. Proiectul ar urma să fie demarat în primul semestru al anului 2019, Executivul precizând că în acest moment se lucrează la studiul de fundamentare.

 

Deja ai votat!
se încarcă...