seventeen + 19 =

A password will be e-mailed to you.

Guvernul a anunţat, ieri, că va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o „taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la trei şi la şase luni şi speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei anul viitor. Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi „stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”. „Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: «Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?» Pe jocul cu Robor-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea.

Ministrul Teodorovici a spus ieri că este vorba despre o măsură „care să protejeze românul”. „Ştim că profitul este printre cele mai mari la nivel european, ştim nivelul creditelor neperformante, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu ştiu că ambii parteneri trebuie să câştige. Ştim foarte bine diferenţa dintre dobânda la depozite şi la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem şi noi, ca Guvern, să aplicăm nişte măsuri”, a spus ministrul.

Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al Robor la trei şi şase luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului Robor la trei şi şase luni este cuprinsă între 1,5% şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media Robor este între 2%-2,5%, inclusiv.

Taxa creşte la 0,6% dacă media Robor este între 2,5%-3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3% – 3,5%. Dacă media trimestrială Robor depăşeşte cu peste două puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9% creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

„În funcţie de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a mai spus ministrul.

Ministrul Finanţelor a anunţat aseară şi alte măsuri fiscale. Astfel taxele de viciu se vor constitui venituri la bugetul de stat, care ar urma să le aloce Sănătăţii şi Culturii fără a le reduce. „Sumele nu se mai duc direct la ministere pentru că nu ştia unde se duc”, a motivat Teodorovici.

Apreciază calitatea articolului

2 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...