one × five =

A password will be e-mailed to you.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să menţină actualele tarife reglementate de energie electrică pentru clienţii finali casnici, de la 1 martie 2019. Este vorba de consumatorii casnici care nu au optat pentru piaţa concurenţială şi au rămas la distribuitorii tradiţionali, în cazul botoşănenilor E.oN.

Majorarea tarifului de distribuţie cu 2,5% ca urmare a introducerii noii contribuţii de 2% pe cifra de afaceri va fi compensată de scăderea tarifelor de furnizare aplicate de Furnizorii de Ultimă Instanţă pentru consumatorii casnici. În plus, furnizorii sunt practic obligaţi să suporte şi costul plăţii taxei de 2% pe propria cifră de afaceri, nu numai pe cel al distribuitorilor. În cazul consumatorilor casnici care au optat pentru piaţa concurenţială, însă, facturile se vor majora cu aproximativ patru lei/MWh, ca urmare a deciziei ANRE de a transfera costul cu plata contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri impuse distribuitorilor, transportatorilor şi operatorului de sistem în factura finală. Consumatorii din regim concurenţial au negociat cu furnizorii doar preţul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuţie, tariful de sistem şi de transport, cărora li se aplică noua contribuţie, dar şi certificatele verzi, contribuţia de cogenerare şi acciza) viind variabile şi depinzând exclusiv de ANRE.

În aceste condiţii, devine mult mai greu pentru operatorii din energie de a atrage clienţi de pe piaţa reglementată pe piaţa concurenţială. Mai mult, aceştia riscă să-şi piardă clienţii deja atraşi în favoarea operatorilor din piaţa reglementată, unde tarifele pentru energia electrică sunt îngheţate pentru trei ani.

De asemenea, tarifele de distribuţie pentru agenţii economici vor creşte, în medie, cu circa 2,5% de la 1 martie. „Având în vedere creşterea valorii prognozate a «Costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevenţelor, taxelor şi vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislaţiei în vigoare sau de către autorităţile locale», cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecţiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuţie şi corectarea tarifelor de distribuţie valabile de la 1 martie 2019”, se arată în nota de fundamentare a ordinului aprobat după intrarea în vigoare a Ordonanţei 114.

ANRE a anunţat recent că prorogă termenul până la care companiile energetice trebuie să transmită cifra de afaceri pe baza căreia se va calcula contribuţia de 2% stipulată în Ordonanţa 114 fără a preciza însă care este noul termen de furnizare a acestor date.

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...