1 × two =

A password will be e-mailed to you.

Necesarul de bani este uriaş pentru finanţarea deficitului bugetar. Bugetul general consolidat a încheiat primul semestru din acest an cu un deficit în creştere la 1,94% din PIB, respectiv 19,96 miliarde de lei, de la 1,4% din PIB după primele cinci luni, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor.

În condiţiile în care, după primele cinci luni din 2019, soldul negativ a fost de 14,7 miliarde de lei (1,4% din PIB), înseamnă că, în iunie, diferenţa negativă dintre venituri şi cheltuieli a depăşit cinci miliarde de lei.

Adâncirea deficitului bugetar este cauzată de creşterea masivă a cheltuielilor, cu 14,7% mai mult decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile veniturile au crescut doar cu 12,6%. Şi asta trebuie adugat la faptul că şi anul trecut, România avea deficit bugetar.

Cele mai mari creşeteri de cheltuieli s-au înregistrat la capitolul „Cheltuielile de personal” – 23,4%, „Cheltuielile cu bunuri şi servicii” – 13,4%, „Cheltuielile cu asistenţa socială” – 11,4% şi „Cheltuielile cu dobânzile” – 9,7%.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA).

Apreciază calitatea articolului

7 VOTURI - MEDIE: 3,14
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...