Românii trăiesc bine în statisticile guvernanților. Mai pun și bani deoparte (video)

0
Românii trăiesc bine în statisticile guvernanților. Mai pun și bani deoparte (video)

Institutul Naţional de Statistică (INS), în prag de alegeri, a dat publicității niște statistici halucinante, care par rupte total de realitate și nu au menirea decât de a manipula opinia publică. Astfel, potrivit unui comunicat de la sfârșitul săptămânii trecute, veniturile totale medii lunare ale populaţiei pe o gospodărie au fost de 4.764 lei în al doilea trimestru din acest an, iar cheltuielile totale au ajuns, în medie, la 4.049 de lei lunar/gospodărie, reprezentând 85% din nivelul veniturilor totale. La nivelul fiecărei gospodării din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.838 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.562 lei/persoană, ceea ce înseamnă că fiecare român ar face economii lunare de aproximativ 300 de lei. Doar că în realitate lucrurile nu stau așa, românii abia putând să-și ducă traiul de la o leafă la alta.

Potrivit datelor statistice, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%). Asta, deși potrivit datelor BNR, creditele imobiliare au de departe cea mai mare parte din structura împrumuturilor acordate de bănci, peste 55%. De asemenea, în structura cheltuielilor nu s-a ținut cont nici de celelalte rate pe care româmii le plătesc lunar la bănci.

Eu nu am văzut acest comunicat. Eu am calculele pe care le-am prezentat public vis-a-vis de puterea de cumpărare, atunci când facem raport între creșterea puterii de cumpărare și creșterea indicelui prețului de consum (n.r. – rata de inflației), ca să poți să determeni creșterea reală a puterii de cumpărare. Asta pot să vă spun, este în jur de 18,8%-19%”, a declarat Marius Budă, ministrul Munciii.

 

Coș minim stabilit la 2.600 de lei

Nu este prima dată când o instituție guvernamentală lansează date controversate despre nivelul de trai al românilor. La începutul anului, Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, din care fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Astfel, pentru o persoană care locuieşte în mediul urban, valoarea coşului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, şi 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani şi 339 lei/copil sub 14 ani.

Coşul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din aceşti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulţi bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei. După apariția acestei informații în presă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susţinut că nu este vorba de un coş minim, ci de un „un prag valoric sub care omul să nu poată fi executat, fie de bănci, fie de alţi executori”.

În urmă cu un an, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii împreună cu Fundaţia „Friedrich Ebert Stifung” au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

 

+0 -0

se încarcă...